Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.04.2010.
00:50
Vestionline A

Kada država ne bi prodavala svoja preduzeća, bila bi komunistička

Država će prodati deo akcija Telekoma "Srbija" zato što država ne treba da upravlja privredom, izjavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Kada vlada ne bi prodavala državne kompanije, Srbija bi onda bila komunistička, a ne moderna zemlja sa tržišnom ekonomijom, rekao je Cvetković u intervjuu prazničnom izdanju lista "Press" .

Država ne sme da kontroliše tržište : Mirko Cvetković
 


"Ekonomska nauka je kao aksiom stavila da je privatna svojina efikasnija od državne. Prodaja Telekoma 'Srbija' u suštini znači da jedno preduzeće iz manje efikasnijeg oblika svojine prebacujemo u efikasniji svojinski oblik. To je i razlog zašto Srbija uopšte prodaje akcije", objasnio je premijer.


On je dodao da će i Telekom "Srbija" ostati državni u jednom delu, jer se ne prodaje celina."Država će kroz značajno učešće od 20 odsto da zadrži svoje interese u 'Telekomu'".


Cvetković je istakao da se očekuje maksimizacija prihoda od ove transakcije i da će svaki građanin dobiti bolju uslugu, bogatiju ponuda i potencijalno jeftiniji paket usluga.

On je rekao da će biti formiran poseban fond, ne neka institucija sa direktorom i zgradom, već fond koji će imati poseban račun u budžetu, a sav novac od prodaje "Telekoma" biće na tom podračunu, odakle će se trošiti za projekte. Taj novac se neće trošiti na plate, penzije i za stranačke kampanje.


"Svi oni koji ovih dana plaše građane da će cene telefoniranja biti više, ne poznaju sistem i previđaju činjenicu da republička Agencija za telekomunikacije reguliše cene. Takođe, akcije koje će građani dobiti vredeće znatno više", naglasio je Cvetković.


"S druge strane, prodajom dela akcija 'Telekoma' dobićemo snažnog strateškog partnera koji će moći da se uhvati u koštac sa ubrzanim napretkom u toj grani. On će moći da obezbedi dovoljno sredstava za investicije kako bi napredovao, pratio konkurente i omogućio viši kvalitet usluga", dodao je srpski premijer.


On je poručio da će kupac "Telekoma" biti poznat posle transparentnog međunarodnog tendera i naglasio da niko iz vlade nije pregovarao o tome sa "Dojče telekomom" (DT).


"Upravo procenat koji nudimo, od 40 odsto, omogućava i nekoj drugoj kompaniji osim DT, koja je već u vlasništvu 'Telekoma' preko grčkog OTE, da postane vlasnik", rekao je premijer.

Cvetković je rekao da ne postoje planovi za prodaju EPS-a, ali će se fazno uvoditi privatni kapital kroz izgradnju novih proizvodnih kapaciteta.


"Na taj način ćemo postepeno uvoditi konkurentsko okruženje u sistem elektroprivrede, čime ćemo pozitivno uticati na korporativno upravljanje. Zato postoji fazni pristup, jer bi najgore bilo da državni monopol zamenimo privatnim", rekao je Cvetković.

"Da smo hteli samo sa DT, onda bismo nudili 31 odsto na prodaju. Procenat od 40 je dobro odabrani procenat, jer će pored njega postojati još tri grupe sa po 20 odsto vlasništva: država, OTE i građani Srbije i zaposleni u 'Telekomu'", dodao je Cvetković.

Na pitanje da li će se država obavezati da svoj deo proda onome ko pobedi na tenderu, Cvetković je odgovorio :" Mi ćemo odlučiti da li ćemo, kada i pod kojim uslovima svoj deo prodati".


Cvetković je podsetio da se radi intenzivno na prodaji "Jata", pripremljena je strategija o načinu kako da se izađe iz ove krize i ona bi na sednici vlade mogla sa se nađe odmah posle Vaskrsa.


Osnovni elementi su da će se formirati novo preduzeće koje će se baviti pružanjem usluga koje radi "Jat" i koje će preuzeti radnike, njihov biznis i njihovo tržište.


"Verujemo da će ova strategija privući veliki broj potencijalnih investitora", kazao je premijer.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online