Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 25.08.2014.
05:35
D. Dekić - Vesti A

Građanima makaze, privredi oprost

U mraku bi uskoro moglo da se nađe skoro pola miliona građana Srbije, pošto je Privredno društvo EPS Snabdevanje rešilo da danas krene u prinudnu naplatu prema 100.000 domaćinstava koja duguju za struju zaključno sa novembrom prošle godine.

Privredno društvo EPS Snabdevanje rešilo da krene u prinudnu naplatu prema 100.000 domaćinstava koja duguju za struju
 

Isključenja struje neretko su praćena žučnim svađama izvršitelja i građana dužnika, a prvi nemili incident u ovom talasu prinudne naplate, već se desio u Čačku, gde je elektromontera Duška Markeljića, metalnom šipkom pretukao dužnik. Uz vređanje i pretnje smrću dužnik je tukao radnika po leđima i glavi, zbog čega je zadržan na lečenju u bolnici, a isporuka električne energije pomenutom Čačaninu je obustavljena uz asistenciju interventne policije. U Elektrosrbiji kažu da je ovo već drugi napad na njihove radnike za kratko vreme.


Ukupan dug građana i privrede iznosi oko 20 milijardi dinara, pa je nejasno zašto su na meti samo domaćinstva, dok je privreda koja duguje 17 milijardi i to uglavnom najveća srpska preduzeća kao i ona u restruktuiranju, odložena za jesenje dane.


Koliko će u EPS-u biti nemilosrdni prema građanima dužnicima pokazuje i činjenica da će i oni koji duguju svega 100 dinara biti obuhvaćeni isključenjima, dok će preduzećima za koja važi i rok zastarevanja od tri godine, biti tolerisan veći dug.


Da je dovoljno vremena bilo da korisnici izmire dugovanja, tvrde u EPS-u i objašnjavaju da su se dužnici oglušili i na opomene, zbog čega se i kreće u prinudnu naplatu.
Dužnici koji sada plate zaostale račune, prema rečima direktora EPS snabdevanja Željka Markovića, ne mogu da izbegnu privatne izvršitelje.


- Predmeti za izvršenje su već otišli i njih, pored toga, očekuju i kamate, ali i troškovi izvršenja koji su fiksni - 4.200 dinara za sve dugove do 30.000 dinara, a posle toga idu po skali objavljenoj u "Službenom glasniku"- naveo je Marković i istakao da će ostalim dužnicima, koji imaju manje dugove i ne potpadaju pod ovaj talas prinudne naplate, biti obustavljena električna energija, jer za dug iznad 10.000 dinara idu isključenja i ona su stalna".

Ni RTS ne oprašta dug

Pretplata za nacionalni TV servis se ukida, što prema rečima Željka Markovića "ne znači da se taj dug oprašta". On objašnjava da će na računu u septembru stajati obaveštenje o dugu i načinu kako izmiriti dugovanja, uz broj žiro računa RTS-a. U državnoj TV kažu da neće oprostiti dugovanja i navode da se razmišlja da se dužnicima da mogućnost plaćanja na 18 rata i bez kamate. Dodaju da ukoliko bi se potraživanja RTS ustupila prinudnim izvršiteljima, bio bi blokiran račun obveznika do izmirenja duga, a u krajnjem slučaju mogućnost oduzimanja imovine. Plaćanje TV pretplate je palo na svega četvrtinu, a procene su da RTS-u i RTV-u građani svakog meseca ostanu dužni oko 760 miliona evra.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.08.2014. 05:46
Ko će mi objasniti da neko toliko dugo i toliku sumu duguje a meni za 500 ušljivih dinara ako neplatim za mesec dana dođe seći struju. Ko da neživimo u istoj državi.
Ponedeljak 25.08.2014. 09:50
Ovo je dobar primer kako se SnS odnosi prema svojim biracima! Narode stoko skinucu vam kozu s ledja, a koliko sutra pocisticu vam i racune, kao u vreme Slobe!!!
Ponedeljak 25.08.2014. 12:04
sirotinji ce i dalje da se sece struja..bogatasi i dalje nece da pljacaju..i tako u beskonacnost,,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online