Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 02.09.2014.
22:23
Beta A

Ukrajinska kriza obara dinar

Vrednost dinara pada jer strane banke i fondovi izvlače novac iz Srbije, a domaće firme kupuju devize da bi isplatile kredite i dobavljače.

Nepotrebno se izaziva panika jer je dinar stabilan: Jorgovanka Tabaković

- Na pad domaće valute u poslednjih mesec dana najviše je uticala kriza u Ukrajini zbog koje su strani investitori počeli lagano da napuštaju Srbiju i ostala tržišta u razvoju. Strane banke i investicioni fondovi već neko vreme prodaju državne hartije Srbije, dinare pretvaraju u evre i obaraju domaću valutu. Ovaj spoljašnji faktor spojio se sa akcijom velikih domaćih kompanija koje kupuju devize da bi evrima i dolarima plaćale kredite i dobavljače - pojašnjava za “Blic” diler na međubankarskom deviznom tržištu Srbije.

Suština je, kaže on, da devize u Srbiji sada ne kupuju samo domaće, privatne i državne firme, već da su im se odskora pridružili novi igrači, stranci koji pojedinačno kupuju po najmanje pet miliona evra dnevno. Njihovi zahtevi često idu i do 30 miliona evra, ali tada su u proseku u kupovini deviza aktivni jednom nedeljno.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković kaže da se nepotrebno izaziva panika jer je dinar stabilan.

- Neutemeljene licitacije sa novim kursom dinara samo otežavaju posao NBS, a državu i građane koštaju - ocenila je Tabaković.

Juče je na međubankarskom deviznom tržištu bilo relativno mirno. Obavljena je kupoprodaja 12 miliona evra. To je u prvom trenutku bilo dovoljno da evro ojača za sedam para: sa 117,83 skočio je na 117,90, a kasnije je skočio na 117,95. Posao je počeo u 8.30 sati, a berza je završila rad u 16 sati.

Jedna privatna firma iz Srbije kupila je 370.000 dolara, druga isto domaća 150.000 evra. Narodna banka Srbije nije intervenisala. U petak, na berzi je prodato 20 miliona evra, ali to je bio kraj meseca kada je za bankarske dilere više posla.

- Početkom meseca je mirnije. Devize se najviše kupuju krajem meseca kada firmama ističe rok za otplatu obaveza po kreditima ili plaćanje robe dobavljačima. Velike kompanije tada traže i po nekoliko miliona evra, a dileri priželjkuju klijente iz oblasti gasa, naftnih derivata, telekomunikacija, struje, trgovinske lance. Među njima su i državne firme poput EPS ili Srbijagasa. Jedna njihova transakcija često je jednaka prometu 150 malih preduzeća - navodi naš sagovornik.

Kako objašnjava, kupovina deset miliona evra može da oslabi dinar za deset para. Toliku transakciju u samo jednom danu može zahtevati jedan strani investitor. Na pitanje ko su takvi igrači, “naš diler” kaže da su u pitanju veliki portfolio investitori, ali da se ne zna ko iza njih stoji.

Kada će centralna banka intervenisati i ograničiti kretanje kursa, enigma je za dilere. Iskustvo im govori da NBS ne želi prejake dnevne oscilacije.

- Mi učesnici na tržištu vidimo da NBS nije cilj da kurs ograniči - kaže izvor “Blica”.

Dinar je u ovoj godini bio najjači 1. januara kada je evro iznosio 114,6 dinara.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.09.2014. 22:44
Dali je to moguce? Zar nas dinar nije stabilna i jaka valuta?
Utorak 02.09.2014. 22:57
Meri aj ne s...ri,da sigurno ukrajnska kriza utice na dinar.
Sreda 03.09.2014. 00:19
На динар утиче и производња чачкалица у Никарагви! То је "здрава" логика госпође Јорговнарке, пардон, Јоргованке.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online