Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 12.09.2014.
14:36
Beta A

"Srbija ima veliku korist od trgovinskog partnerstva EU i SAD"

Srbija može da ima velike koristi od ugovora o slobodnoj trgovini u kojoj vode pregovore SAD i EU, ocenio je u petak zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović.

Srbija će, kao bliski partner EU imati višestruke koristi od partnerstva SAD i Unije
 

"Taj ugovor mogao bi čak, ukoliko se ukinu carine u poljoprivredi, da bude zamena za one ugovore o slobodnoj trgovini sa trećim zemljama koji će biti poništeni zbog pristupanja EU", rekao je Majstorović na skupu o uticaju Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva SAD i EU na zemlje u pristupanju.

Kako je rekao, takvu korist Srbija može imati kada postane članica EU, pa time i deo ovog trgovinskog partnerstva, i to ukoliko se ukinu carine za poljoprivredne proizvode, što i jeste jedan od proklamovanih ciljeva pregovora o ovom sporazumu.

Transatlantsko partnerstvo, o kojem EU i SAD vode pregovore, ima za cilj uklanjanje carina, ali i prevazilaženje razlika u tehničkim propisima, standardima i procedurama kako bi se tržište otvorilo i za usluge, investicije i javne nabavke, od čega se očekuje pozitivan uticaj na privredu kako EU i SAD tako i celog sveta.

Članice EU najveći trgovinski partner

Majstorović je istakao da su članice EU najveći trgovinski partner Srbije, sa udelom od 64 odsto u trgovini Srbije, kao i da je pokrivenost uvoza izvozom zahvaljujući liberalizaciji trgovine porastao na 76,6 odsto u prvih šest meseci ove godine dok je pre sklapanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iznosio 44 odsto.

"Prvi put u istoriji 2013 i 2014. imamo suficit sa SAD koji u periodu od januara do jula ove godine iznosi 22 miliona evra zahvaljujući automobilskoj industriji", rekao je Majstorović, dodavsi da Srbija za izvoz u SAD ima povoljan tretman za 4.650 proizvoda.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić procenio je da će sporazum imati više pozitivnih nego negativnih efekata, ali i upozorio da Srbija mora dobro da se pripremi.

"Srbija nema izbor već treba da razume šta je čeka u budućnosti i da se dobro pripremi. Svoje aktivnosti ne treba da usmeravamo na kritiku već na pripremu", ukazao je Matejić.

EU neće smanjiti uvoz iz Srbije

Šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat rekao je da će Srbija imati i indirektne koristi od ovog sporazuma kao bliski partner EU.

"Ako se u EU zahvaljujući Transatlantskom partnerstvu ostvari rast, i Srbija će od toga imati koristi", kazao je on.

Osvrćući se na navode da bi EU mogla da smanji uvoz iz nekih trećih zemalja uključujući i Srbiju zbog boljih uslova za uvoz iz SAD, Janmat je rekao da ne misli da je to slučaj.

"Ne mislim da se u EU uvoze isti proizvodi iz SAD i iz Srbije", rekao je Janmat, dodavši da je dosadašnje iskustvo u liberalizaciji trgovine između Srbije i EU pokazalo da Srbija od toga ima koristi, da je već konkurentna. i da je jedina zemlja kandidat za članstvo sa suficitom u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU.

POVEZANE VESTI

Petak 12.09.2014. 16:22
Ma imamo koristi ko ja od Samante Foks....jebem ti takvu korist....samo zlo imamo od njih. Ova njihova humanost me podseca na ono:UBIJU TI RODITELJE A ONDA TI DONESU PAR BOMBONA I ONI SU SADA HUMANI. A U SUSTINI SVE OTELI OD RODITELJA.
Petak 12.09.2014. 14:44
Ka se saberu neoborive CINJENICE IZ NASE PROSLOSTI ONDA DOLAZIMO DO ZAKLJUCKA............Da je eU od ranih 90-tih razbila planirano voljnjo i nasilno privredu sfrj..............DA BI SADA MOGLI DA CITAMO......"Srbija ima veliku korist od trgovinskog partnerstva EU i SAD"..............TUZNO ZAR NE? I TE KAKO SU SE BOJALI SLAVNIH HEROJA-POTOMACA ANTIFASISTA...........A zamislite KAKO BI eU uopste funkcionisala SA JAKOM NEZAVISNOM RZAVOM U NEPOSRENOJ SREDINI.................SVE ZRTVE BALKANSKOGA RATA SU PALE ZARA STVARANJA eU!!!!!!!!!!
Petak 12.09.2014. 16:21
Koje gluposti i jeftina propaganda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online