Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 23.09.2014.
17:11 >> 17:55h
Srna A

Pretnja po Južni tok?: Beograd prekršio propise o gasu

Ministarski savet članica Energetske zajednice ustanovio je da je Srbija prekršila propise u oblasti gasa pošto nisu razdvojene delatnosti u preduzećima "Srbijagas" i "Jugorosgas". Evropska unija pre nekoliko dana saopštila je da Srbija ima pravo da gradi Južni tok, ali da to treba da bude isključivo po pravilima Energetske zajednice.

Srbija dužna da postupa po pravilima Energetske zajednice (Foto: Ilustracija)
 

To razdvajanje, predviđeno propisima EU, sa kojima je Srbija dužna da se usklađuje u okviru Energetske zajednice, obaveza je Srbije od 2007. godine.

"Ta konstatacija Ministarskog savjeta ima snažan uticaj na proces pristupanja EU", navedeno je u saopštenju Energetske zajednice sa sednice Ministarskog saveta u Kijevu.

Pročitajte još:

* EU: Srbija može da gradi Južni tok, ali po našim propisima

* Srbija između Istoka i Zapada

* Koga Srbija da izabere, Rusiju ili EU?

Podseća se da je Ministarskom savetu pitanje kršenja propisa u oblasti gasa prosledio Sekretarijat Energetske zajednice, pošto se Srbija nije uskladila sa propisima ni posle zahteva da to učini, upućenog u februaru - preneli su beogradski mediji.

Tada je, kako se navodi, Sekretarijat ocenio da jedina dva licencirana preduzeća u Srbiji za transport gasa - državni "Srbijagas" i "Jugorosgas" koji je 50 odsto vlasništvo ruskog "Gasproma", nisu provela obavezu da razdvoje prenos od snabdevanja i proizvodnje gasa.

Ministarski savet je izrazio i ozbiljnu zabrinutost zbog kršenja Ugovora o Energetskoj zajednici koje je počinila BiH time što nije donela zakon o sektoru gasa, ali je odgodio uvođenje sankcija za BiH do 2015. godine.

Zemlje potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici obavezale su se da primene evropsku pravnu tekovinu u oblasti energetike, da ustanove regulatorne strukture i liberalizuju svoja tržišta energenata.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.09.2014. 17:59
DA LI SU OVI IZ EU VIŠE NORMALNI ? ŠTA NJIH INTERESUJE KAKO SU SE SRBIJA I RUSIJA DOGOVORILE OKO GASOVODA ? BIĆE ONAKO KAKO PUTIN BUDE REKAO . JEDNOSTAVNO GAS JE RUSKI I ONI ODLUČUJU O SVEMU .
Utorak 23.09.2014. 18:33
Poruka energetskoj zajednici glasi!! Ko vas jebe i vas savez i vasu EU!! Juzni tok da se nastavi sa izgradnjom!! Evropo Vajgadu!!
Utorak 23.09.2014. 18:39
Rekoh južni tok-priča iz 1001 noći-Beograd prekršio propise o gasu-naravno.namerno kako bi se opravdao inače pred svojim NATO- gazdama.Eto nema južnog toka-šta se može.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online