Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 01.10.2014.
21:58
Beta A

Komesar EU: Južni koridor, a ne Južni tok

Izabrani evropski komesar za energetiku Migel Arijas Kanjete izjavio je u Evropskom parlamentu (EP) da "u cilju energetske bezbednosti Evropske unije treba izgraditi (mrežu gasovoda) Južni koridor, budući da je jasno da gasovod Južni tok ne može biti izgrađen sve dok se ne usaglasi s propisima EU".

Kanjete, izabran za komesara za energetiku u novoj Evropskoj komisiji (EK), obrazlagao je svoj budući program rada pred poslanicima EP koji treba da potvrdi sve komesare EK.

"U cilju energetske bezbednosti EU treba izgraditi Južni koridor, budući da gasovod Južni tok ne može biti izgrađen 'jer nije po standardu' "
 

Italijansko predsedništvo EU je ranije stavilo do znanja da podržava izgradnju Južnog toka, koji treba da prođe i kroz Srbiju.

Šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini, koja je izabrana za novu visoku predstavnicu za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, je prethodno podvukla da je Južni tok "veoma važan za energetsku bezbednost naše zemlje i cele Evrope", uz napomenu da treba naći načina da se on usaglasi s propisima EU.

Izgradnjom Južnog toka "će biti više izvora snabdevanja gasom EU", ukazao je i italijanski državni sekretar za Evropu Sandro Goci. Izabrani komesar za energetiku Kanjete je danas rekao "da bi veoma dobro bilo da se izgradi Južni tok, s tim da se nužno uskladi sa zakonima". Ali je predočio da "privatni sektor mora hitno investirati u Južni koridor, kojem se mora mora dati apsolutno prvenstvo".

Južni koridor bi imao dva gasovoda preko kojih bi gas, nezavisno od ruskih gasovoda, iz Kaspijskog basena i Srednje Azije stizati preko Turske, Grčke i Albanije u Italiju i dalje u zemlje EU.

Time će biti ojačano povezivanje energetske mreže evropske dvadesetosmorice, što je je i deo nastojanja da se, uz obnovljive izvore, obezbede takođe razni izvori snabdevanja EU energijom, istakao je Kanjete i time odgovorio kako misli da zajamči manju zavisnost Evrope o ruskog gasa.

Izabrani komesar je u EP podvukao da se moraju uložiti napori ne samo da Evropa ne zavisi samo od jednog spoljnog isporučioca gasa, već i da se do kraja razvije unutrašnje energetsko tržište, uz prekogranične mreže i znatno veću efikasnost potrošnje energije.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.10.2014. 22:15
Komesar EU: Južni koridor, a ne Južni tok. Komesar je zaboravio da je jedan takav projekat PROPAO. EU neće moći bez RUSKOG GASA. ----- Propao projekat gasovoda Nabuko 06. jul 2013 Gasovod "Nabuko" trebalo je da bude dugačak 1.300 kilometara i kapaciteta oko 30 milijardi kubika gasa godišnje. Trasa je planirana preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske do Austrije. Prvobitno je bio procenjen na osam milijardi evra, kasnije se pominjalo i dvostruko više. Izlazak investitora iz tog projekta analitičari različito ocenjuju: od toga da se u njegovoj gradnji i nije išlo dalje od ideje- do ekonomske neisplativosti.
Četvrtak 02.10.2014. 07:20
Пази молим те, као они одобравају али да се изградња "усагласи са прописима еу"... А који су то еу прописи и закони који се односе на изградњу таквих постројења? Да ли су у питању технички захтеви и прописи? Ако је то, онда не треба да брину, већ је изграђен Северни Ток, па знају које технолошке и техничке норме су примењене. Или су у питању политички "закони и прописи"? Само још да виде и испинују како да евентуално навуку воду искључиво на своју воденицу, па ће да нам саопште који су то фамозни "еу прописи и закони"...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online