Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.10.2014.
12:59 >> 13:36h
Srna A

"Obezbediti gasnu stabilnost Srbije"

Potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je za Srbiju važno da izgradnja "Južnog toka" počne što pre, ali da je od toga još važnije obezbediti gasnu stabilnost, jer će do trenutka dok prvi gas poteče tim gasovodom "zemlja biti ranjiva".

Južni tok ne zavisi od Srbije: Zorana Mihajlović
 

"U slučaju gradnje gasovoda 'Južni tok' nije sporna Srbija, već je ključ u odnosu između Rusije i Evropske Unije. Za nas je važno da gradnja 'Južnog toka' počne što pre, a jos važnije da obezbedimo gasnu stabilnost do trenutka dok prvi gas ne krene kroz 'Južni tok', jer ćemo do tada kao zemlja biti ranjivi", ocenila je Mihajlović.

Ona je naglasila da početak gradnje "Južnog toka" zavisi od političke volje svih činilaca, ali nije želela izneti konkretno mišljenje o tome da li postoji mogućnost da Evropa uvidi potrebu da se ovim gasovodom zaobiđe Ukrajina i da na kraju sa Rusijom dogovori gradnju tog gasovoda.

Veliki značaj TE Kostolac  

Govoreći o gradnji novog bloka B3 Termoelektrane "Kostolac", ona je naglasila veliki značaj koji će taj projekat imati za energetsku bezbednost Srbije i kojim će se zameniti neki od najstarijih itermokapaciteta.

"Krajem prošle godine potpisan je komercijalni ugovor, a u decembru (2013. godine) je poslata kreditna prijava kineskoj EXIM banci. Kineska strana, međutim, još nije dostavila Nacrt ugovora o finansiranju, iako su sve analize okončane i svi uslovi sa naše strane ispunjeni", precizirala je ona.

"Kao što je dobro poznato, mi smo i u prethodnoj, a i u ovoj Vladi, učinili sve da projekat krene u realizaciju, ali je jasno da početak gradnje ne zavisi od nas, već pre svega od dogovora EU i Rusije", rekla je Mihajlovićeva, koja je i ministar građevinarstva i infrastrukture Srbije.

Ministarka građevinarstva izjavila je i da su se stekli uslovi za izdavanje građevinskih dozvola na deonicama 2, 3 i 4 na trasi gasovoda "Južni tok".

Ona je u intervjuu Balkanmagazinu rekla da je ministarstvo na čijem je čelu obavilo stručnu kontrolu projektne dokumentacije za te tri deonice na trasi gasovoda i da su se time stekli uslovi za izdavanje građevinskih dozvola.

Govoreći o predstojećoj sezoni grejanja, ona je navela da je cijela Evropa u energetskoj krizi i da brine o snabdijevanju energentima.

"Za Srbiju je važno da ima mogućnost da dođe do energenata, u odgovarajućim količinama, ali važnu ulogu igra i cena. Sve je to deo energetske bezbednosti", kaže Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je moguće da se srpskim prugama organizuje dovoz potrebnih količina uglja iz Rumunije do obrenovačkih termoelektrana i da je već održano nekoliko sastanaka o toj temi.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.10.2014. 13:04
UŽAS . Rumunski ugalj u Obrenovcu ? NEKO OD SNS BANDITA SE DEBELO UGRADIO U CENU . ZAŠTO ne ispumpaju vodu iz KOLUBARSKIH KOPOVA KOJE SU NAMERNO POTOPILI ? NAMERNO ČEKAJU ZIMU DA NAM "OBJASNE" DA SU PRINUĐENI ZBOG ZIME . STRAŠNO .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online