Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 21.10.2014.
21:45
tportal.hr A

Učimo nešto i od Hrvata: Domaće voće "iz interneta"

Naši poljoprivrednici, koji se često žale na bedne cene koje im nude nakupci i država, mogli bi nešto da nauče od komšija Hrvata. Tako mogu da uposle i najmlađe članove svojih porodica, one što ne izbijaju pametne telefone iz ruku i od malena ih nauče da od zemlje može da se zaradi, samo treba da znaš kako. Naime, hrvatski proizvođači mandarina počeli su da nude svoje proizvode direktno preko interneta i na Fejsbuku.

Zašto kupovati jabuke iz Poljske, kada ih ima svaki naš seljak
 

Zadovoljni su i proizvođači, a zadovoljni su i kupci, koji sada mogu da pronađu najkvalitetnije "domaće" mandarine po istim cenama kao i u trgovinskim lancima.

Jedan od proizvođača mandarina kaže da je od početka berbe, u protekle četiri nedelje, prodao 350 paketa.

"Jedino što mi ljudi uzvraćaju su pozitivne impresije jer godinama nisu pojeli dobru mandarinu, za šta su nažalost krivi veletrgovci i sistem koji je namešten tako da se preko njih prodaje mandarina, a oni prodaju drugu, treću, četvrtu ili petu klasu u prodavnicama", rekao je jedan neretvanski voćar koji je hteo da ostane anoniman zbog velikog broja narudžbina na koje mora da odgovara.

"Recite samo da ima više proizvođača koji ovako prodaju i da se kvalitetne mandarine mogu nabaviti po toj ceni. Sada imam jako mnogo narudžbina, a kada biste objavili moje ime, onda bi ih bilo na hiljade, pa ne bih uspeo sve da konterolišem", objasnio je on svoju situaciju.

Mandarine se prodaju po tri i četiri kune, što je oko 50 dinara, a paketi različitih težina šalju u sve gradove.

Drugi proizvođač organizovao je raspored ovako: "Sveže ubrane mandarine očekujte istog dana u svom domu. Pakete svakodnevno šaljemo za Zagreb, Karlovac, Split, Zadar i Šibenik u za vas odgovarajućem terminu. Za Rijeku i Opatiju pakete šaljemo utorkom, četvrtkom i subotom", navodi on svom oglasu.

Neretvani su tako krenuli u akciju kako bi prodali oko 80.000 tona mandarina, koliko će ih ubrati ove godine, s obzirom da nemaju više osigurano rusko tržište, u koju su do sada izvozili oko četvrtinu godišnjeg roda.

Hrvoje Kolman osnovao je sajt finoteka.com, projektu Hrvoja Kolmana, na kome se direktno povezuju proizvođači i kupci, bez posrednika. Zahvaljujući voćarima koji su oglasili svoje mandarine, građani sada mogu da izaberu da li će ih kupiti u trgovinskim lancima, po istoj ceni od koje profitiraju velike kompanije, ili od malih proizvođača, koji će ovogodišnjom zaradom finansirati sledeću proizvodnu godinu.

Utorak 21.10.2014. 23:10
Ma pametni ljudi, i oni su navikli da od države nema vajde nego samo "u se i u svoje ljuse". Kao i mi!
Sreda 22.10.2014. 09:33
Kod nas preko FB ponude samo kučiće i mačiće na poklon...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online