Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 29.10.2014.
00:13
Blic A

“Plate i penzije nedovoljne, mora jača štednja“

Treba sprovesti nove mere štednje jer smanjenje plata i penzija nije dovoljno, ocenili su u Fiskalnom savetu komentarišući usvojeni budžet.

Neophodne pojačane mere štednje kako bi se spasili od finansijskog potopa: Pavle Knežević

Prema njihovoj računici, da bismo se sačuvali od finansijskog potopa, država bi u naredne tri godine morala da uštedi skoro dve milijarde evra, što znači oko 700 miliona evra godišnje.

- Jedino je poznato da će se smanjenjem plata i penzija uštedeti 400 miliona evra, a trenutno nema jasnih naznaka kako će se uštedeti ostalih 300 miliona evra, jer Vlada nije najavila nijednu trajniju meru ušteda - kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Za njega je smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i rešavanje problema u javnim preduzećima od ključne važnosti za oporavak. Petrović tvrdi da državnoj kasi ne bi pomogla ni prodaja „Telekoma“, bar ne dugoročno. On upozorava da bi država morala da uštedi i više ukoliko se budu dešavala “iskliznuća” kao što su nove garancije za „Srbijagas“ ili EPS.

- Biće veliki izazov za Vladu da nađe preostalih 1,6 milijardi evra u sledeće tri godine. Nastavak plaćanja subvencija, kredita koje preduzeća nisu mogla da servisiraju ili plaćanje troškova koje imaju banke u stečaju moglo bi da potopi javne finansije - upozorio je Petrović.

On kaže da je minus u državnoj kasi ogroman i da je u predloženom budžetu umesto 300 milijardi prikazano 225 milijardi dinara. Ispostavilo se da su uštede na rashodnoj strani samo prividne, jer su sredstva za javne investicije i troškovi za preduzeća u restrukturiranju, poput otpremnina, odloženi za sledeću godinu. Za Savet su problematični i potpuno novi troškovi za subvencije propalih preduzeća, poput „Srbijagasa“, „Resavice“, „Dunav osiguranja“ ili „Poštanske štedionice“.

- Novčane kazne i naknade za štetu koje plaćaju državne institucije veće su za 5,5 milijardi dinara i iznose ukupno 10 milijardi. Time je obesmišljena ušteda od solidarnog poreza - kaže član Saveta Vladimir Vučković.

NALED-ov Savez za fer konkurenciju smatra da treba obezbediti bolju naplatu postojećih poreza umesto uvođenja novih. Kako navode, zbog sive ekonomije država godišnje izgubi tri milijarde evra. Ovaj novac bio bi dovoljan da svaka opština u Srbiji dobije novi dom zdravlja, da se rekonstruišu i opreme sve opšte i specijalne bolnice, finansiraju plate vatrogasaca, policajaca i lekara i da se prepolovi deficit budžeta.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.10.2014. 00:15
Naprednjacka verzija "Ucio Ciga magarca da ne jede..."
Sreda 29.10.2014. 07:24
poskupljenje hleba na 500 dinara i lekova za 10 000 %bi resilo problem,narod bi bio zdraviji,penzosi bi pocrkali,sincic bi postao gradonacelnik beograda a ne tamo nekog kragujevca...
Sreda 29.10.2014. 08:29
A da ukinete skroz penzije? Jednim udarcem ubijete dve muve...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online