Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.11.2014.
20:59
blic.rs A

Stop bahatosti: Javna preduzeća pod lupom

Od novca koji je u ovoj godini “Pošta Srbije“ planirala za reprezentaciju moguće je napraviti 147.000 obroka u narodnoj kuhinji. Ovakav odnos prema državnom novcu Vlada neće više dozvoljavati. Već u programu poslovanja svi troškovi koji ne donose novu vrednost moraće da se smanje.

Manji troškovi i za Krkobabića: Samo od novca koji je Pošta Srbije planirala za reprezentacije moguće je napraviti 147.000 obroka u narodnoj kuhinji
 

To važi bukvalno za sve, od velikih JP koje kontroliše Vlada do onih najmanjih, po opštinama. Kako saznajemo, ovih dana o merama štednje sa svakim direktorom JP posebne razgovore vodiće ministar privrede Željko Sertić i njegov tim.

- Iznosi reprezentacije regulisani su internim pravilnicima, ovlašćenjima, kriterijumima. Taj segment je najčešći predmet reakcija javnosti. Uloga nadzornih odbora će u ovom delu biti ključna kako u postavljanju smernica, tako i kod kontrole rada rukovodstva i svih zaposlenih. Svačiji trošak reprezentacije mora da odobri viša instanca i najčešće je to sve regulisano valjano, ali se ne sprovodi. Neosnovana reprezentacija, neplanirani trošak, neprimereni trošak ne smeju biti odobreni. Neko to mora da uoči na vreme, da postavi sistem i da kaže ne! Na taj način stvaramo novi sistem vrednosti kako treba da se ponašaju i da delaju rukovodioci najvažnijih preduzeća. Onda će i javnost i zaposleni drugačije gledati na rukovodstvo - kaže za “Blic” posebni savetnik ministra privrede Milan Todorović.

Ograničene naknade

Sva javna preduzeća moraće da poštuju odluku o ograničenju naknada za predsednike, zamenike i članove nadzornih odbora. Za predsednike naknada u narednoj godini ne može biti veća od 67.407, zamenike do 53,925, a za članove do 44.938 dinara.

Sponzorstva i donacije takođe će biti predmet posebnih kontrola.

- Sponzorstvo koje ne rezultira boljim imidžom, ugledom preduzeća nije ispunilo svoju funkciju. Sponzorstvo je deo marketing strategije, a donatorstvo je pomoć društvu, ali te aktivnosti ne smeju da ugroze uspešno obavljanje osnovne aktivnosti. I javna preduzeća su deo profitnog sektora i tako treba da se ponašaju, a ne da preuzimaju na sebe obaveze finansiranja društvenih aktivnosti van okvira njihovog poslovnog segmenta - konstatuje Todorović.

Većina firmi u većinskom državnom vlasništvu je, kako za “Blic” nezvanično kažu neki od njihovih rukovodilaca, pri kraju izrade novih planova.

- Aerodrom “Nikola Tesla” završava posao pripreme programa poslovanja za narednu godinu. Mi smo, rebalansom plana, po mom dolasku već smanjili troškove reprezentacije na osam miliona, a za narednu godinu planiramo tri miliona dinara za ove namene - kaže za “Blic” direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online