Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Subota 29.11.2014.
06:30
Lj. Ivanović - Vesti A

NIS opet srpski?

Sve češće iz Moskve stižu analize koje pokazuju da Rusija razmišlja o ukidanju projekta Južni tok, gasovoda koji bi iz Rusije trebalo da doprema plavi energent preko Crnog mora do Bugarske, pa dalje preko Srbije i Mađarske do Austrije.

 Vezana trgovina i ruke: Naftna industrija Srbije
 

Međutim, mnogi vetrovi su zaduvali. Cena gradnje je poskupela za 45 odsto, u Južnom toku su partneri Gaspromu i nemačke, mađarske, bugarske, italijanske i austrijske kompanije, redom iz država koje su uvele sankcije Rusiji.
 

Radna grupa za sukobe

Odnosi Srbije i Rusije, kad je o energetici reč, nisu blistavi. Nedavno je Rusija smanjila Srbiji za trećinu isporuke gasa zbog duga od 200 miliona evra.

Premijer Vučić isposlovao je kod Putina da polovinu duga platimo odmah, a ostatak u ratama. Da nešto ozbiljno ne štima svedoči i činjenica da je 11. avgusta ove godine ministar policije Nebojša Stefanović formirao radnu grupu za preispitivanje okolnosti pod kojima je provedena privatizacija NIS-a, a koje je Vučić prethodno označio sumnjivim. Rezultata još nema. Ruska strana nije krila ljutnju i razočarenje što je Srbija krenula da na taj način preispituje ugovore s Moskvom.

Šta god da je razlog za obustavljanje projekta, Srbija će se kao nijedan partner u projektu naći u velikoj nevolji. Naime, naša zemlja je 2008. godine napravila famozni naftno-gasni aranžman, vezani sporazum kojim smo Gaspromnjeftu prodali NIS, polovinu skladišta gasa u Banatskom dvoru, dali smo Rusima veoma povoljna prava eksploatacije nafte u Vojvodini i koncesiju u Angoli. Zauzvrat, za NIS smo dobili 400 miliona dolara, te je kompanija uzela kredit za modernizaciju rafinerija srazmerno udelu države i Gaspromnjefta. Međutim, šta ako Južnog toka ne bude?


U tom slučaju Srbija bi mogla da se pred nadležnim arbitražnim sudom pozove na neizvršenje sporazuma koji bi onda mogao da bude raskinut.


- Vreme je da Srbija pogleda istini u oči, makar u onoj meri u kojoj su to već učinili Rusi. Jasno je da je Južni tok politički, a ne ekonomski projekt od prvog dana, ali kako Evropska unija ne dopušta gradnju gasovoda koji nije upodobljen propisima Brisela, sve je teže verovati da će gasovod ikada biti izgrađen - kaže za "Vesti" Sijka Pištolova, stručnjak za energetiku i urednik "Enerdžiobzervera".


Kad je reč o scenariju raskida, Pištolova navodi da bi Srbija morala Gaspromnjeftu da vrati 400 miliona od kupoprodaje NIS-a i preuzme nazad kompaniju, te da se naftno-gasni aranžman raskine.


Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević za naš list ističe da je glavni problem sa Rusima napravljen u startu, te sve posledice koje proističu padaju na teret Srbije.

Država na klackalici

Diplomate se slažu da se Srbija našla u neugodnoj situaciji da kao kandidat za članstvo u EU mora da prati politiku Brisela, pokušavajući istovremeno da balansira u odnosima s Rusijom.
- Srbija je sada u tako ozbiljnoj finansijskoj krizi da ne može više sebi da priušti nepokretanje spornih pitanja u odnosima sa drugim zemljama, a pitanje energetike nesumnjivo je izvor napetosti između Beograda i Moskve - ocenio je Dušan Lazić, bivši ambasador Srbije u Ukrajini.

- Ugovor je loše napisan. Mi smo u njega strpali i Banatski Dvor i NIS i eksploataciju i Južni tok, pa smo i to posle dopunjavali. Taj ugovor je sjajan za rusku stranu i katastrofalan za srpsku. Ipak, uprkos svemu Srbija ima dobre argumente da pokrene arbitražu u slučaju da Južnog toka ne bude ili projekat bude na neodređeno odložen - kaže Kovačević.


Ta arbitraža bi bila spor država, a ne kompanija, ističe Kovačević, jer je reč o međudržavnom sporazumu.


- Možemo da tražimo obeštećenje. Ali znate, taj sporazum su sa ruske strane pregovarali stručnjaci, a sa srpske političari, pa i nije čudo što je takav. Uostalom, naši političari i današnje i bivše vlasti su tvrdili da je reč o sporazumu koji nije samo ekonomski, već i politički, pa sumnjam da bi neko imao hrabrost da se tako suprotstavi Moskvi - dodaje Kovačević.
 

A šta ako je kriv Brisel?

Ekonomski analitičar i glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk smatra da Srbija u startu ugovorom sa Rusima nije dobro zaštitila svoje interese, te da će biti vrlo teško da ih brani ako Južnog toka ne bude.
- Mi ne znamo tačno šta je dokumentima definisano, te ne bih da nagađam. Ipak, čak i da dođe do scenarija odustajanja od gradnje, može se postaviti i pitanje zbog čega se odustalo. Ako je to zbog spora Rusije i EU, onda to nije pitanje neizvršenja ugovora sa ruske ili srpske strane. To je posao za vrhunske stručnjake međunarodnog privrednog prava - kaže Ćulibrk.


 

POVEZANE VESTI

Subota 29.11.2014. 06:40
Нема места братским и пријатељским односима када је у питању економија.Ми Срби никако то да схватимо.Још је давно у прошлости Милован Миловановић(наш најбољи политичар за спољну политику свих времена) закључио какав однос треба да имамо са великим силама,а ове наше јаде баве се политиком и никада нису ни покушали да се барем дошколују на неком од факултета који се бави односима у свету.
Subota 29.11.2014. 08:33
NIS je najobičnija srbijanska podvala i izmišljotina, a bez Naftagasa nije vredeo ni cvonjka. Ništa ruskom Gazpromu Srbija nije prodala, nego je poklonila tuđu imovinu. Istu praksu je Srbija nastavila i sa zemljom, silosima, kompletnim nekadašnjim zadrugama,..., a sve uz odobravanje ljudi iz Banovine koje je sam Beograd tu postavio. Vojvodina Vojvođanima
Subota 29.11.2014. 11:58
kako se usuđuju ovi izdajnici da i pomišljaju da kvare "bratske" odnose sa rusima?! jeste da su srpski lopovi dali "braći" za 400 miliona nis i koncesije u vrednosti od dvadesetak milijardi, a uz to još i monopol u srbiji, ali zato srbi imaju najskuplje i najlošije gorivo, a uz to je i "brat" putin poklonio braći srbima tri akumulatora što je puuuuno vrednije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online