Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 17.12.2014.
19:19
Beta A

Rusi u panici: Rublja tone, banka preduzima mere

Rusi su u sredu pohrlili u prodavnice, naveliko kupujući robu da bi preduhitrili poskupljenja pokrenuta zapanjujućim padom vrednosti rublje poslednjih dana.

Beta/AP/P. G.
IKEA najavila poskupljenja: Gužva u moskovskoj prodavnici
 

Dok vlada razmatra kako da smanji masovnu prodaju rublje koja je za samo dva dana skliznula za 15 odsto, uz jačanje strahovanja od navale ulagača na banke, Rusi kupuju sve, počev od automobila i kućnih aparata, neki i po nekoliko komada.

Švedski proizvođač nameštaja IKEA već je upozorio ruske kupce da će podići cene u četvrtak, što je danas popodne izazvalo gužvu u moskovskoj prodavnici.

Neke od moskvskih prodavnica su objavile rekordan promet razne robe i zatvorile se pre kraja radnog vremena, a proizvođač elektronike "Apple" je obustavio "onlajn prodaju" u Rusiji.

"Stanje je veoma opasno, svega smo nekoliko dana od opšteg juriša na banke", objavio je u današnjem uvodnku vodeći ruski poslovni dnevnik "Vedomosti".

Rublja je ove nedelje doživela katastrofalan pad vrednosti dok su se trgovci borili s posledicama pada cena nafte, kao i s uticajem zapadnih sankcija nametnutih Rusiji zbog umešanosti u krizu u Ukrajini.

Rublja i jutros gubila vrednost, ali se oporavila i poslovni dan zaključila sa tri odsto većim kursom od 61,14 za dolar, dok je kurs juče bio 67,88 rubalja, i kursom od 76,56 rubalja prema evru koji je juče koštao 85,15 rubalja.

Jedan od razloga za oporavak kursa je izjava pomoćnika ministra finansija Alekseja Mojsijeva da će država prodavati devize "onoliko koliko bude potrebno i dokle god bude potrebno" što bi trebalo da smanji pritisak na rublju, posebno u odnosu na dolar.

Beta/AP/P. G.
Rusi zabrinuti: Vrednost rublje svakodnevno opada
 

Premijer Dmitrij Medvedev se sastao sa šefovima najvećih ruskih izvoznika i obećao "paket mera" da se zaustavi propadanje rublje.

Druga opcija na raspolaganju ruskim vlastima je zavođenje kontrole kretanja kapitala, ali ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev je negirao da Vlada to razmatra.

Dok ruski zvaničnici na državnoj televiziji tumače da je pad kursa rublje podsticaj domaćoj proizvodnji, Ruska centralna banka saopštila je danas niz mera za "podršku stabilnosti finansijskog sistema".

Tih sedam tehničkih mera trebalo bi da olakšaju pristup stranoj valuti i da zaštite banke od gubitaka zbog pada kursa rublje.

Centralna banka je objavila i da će s Vladom raditi na dokapitalizaciji nekih preduzeća 2015. godine.

Pad rublje je ruskim preduzećima znatno poskupeo otplatu kredita uzetih u stranoj valuti što je uobičajena praksa za multinacionalne kompanije.

Ruski bankarski sistem je usitnjen, podeljena između nekoliko velikih koje kontroliše država i više od 800 malih banaka čiji je kapital veoma mali, finansijsko stanje nestabilno, a poslovanje ponekad sporno.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.12.2014. 19:36
У Русији исто стање као у Србији 1992.год.запад је крив за инфлацију и ове велике проблеме у русији а не Путин.Да запад није дао санкције Русији све би било у реду.Сада Русија мање извози и увози и зато је дошло до инфлације.Запад је намерно спустио цену нафте и гаса како би Русија имала што мању зараду.Циљ запада је да се дигне револуција у Москви и тако да се скине Путин а затим окупација Русије.Запад је исто 1992.год. дао Србији санкције и тако србија није могла ни да извози нити увози и зато нисмо имали нафту,бензин,лекове и још многе друге ствари са запада.Народ Србије је реко да за санкције у Србији је крив Слободан Милошевић а не запад.Слободан и Путин нису уопште криви за санкције и за инфлацију у својим државама већ су криве санкције запада.Запад је дао санкције и Либији,Сирији,Ирак,Иран,Авганистан,Куби,Северној Кореји..итд...запад даје санкције оној држави коју жели да окупира.
Sreda 17.12.2014. 19:55
Na poziv ruske vlade da ruski tajkuni koji drže novac izvan Rusije te pare polože u ruske banke nije se nitko odzva, eto kolko je bogatima briga do države koja in je omogučila to bogatstvo.
Sreda 17.12.2014. 19:28
Bravo Rusi, tako smo i mi uvek pametno birali, pa vidite dokle smo dogurali. Tako ćete i vi, samo što ste vi veliki narod u velikoj zemlji, pa kad tresnete, to ima dobro da zveči.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online