Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.12.2014.
11:32
telegraf.rs A

Autobus do Niša skuplji od aviona do Švajcarske?

Avionska karta do Bazela košta 1.699 dinara, dok povratna autobuska karta do Niša košta 2.000. Iako postoje brojni razlozi zbog kojih su avionske karte izuzetno povoljne, skoro je neverovatno da međunarodni avionski saobraćaj ispada jeftiniji od domaćeg drumskog.

Reuters/C.A.
Najbolje prođu oni koji prvi ili poslednji kupe avionsku kartu
 

Od kako su lou kost kompanije postale prisutne na našem tržištu, putovanje avionom do većine evrospkih gradova postalo je povoljnije nego putovanje autobusom do nekih gradova unutar naših granica. Tako npr. avionska karta od Beograda do Bazela košta 1.699 dinara, dok povratna autobuska karta Beograd – Niš u proseku košta oko 2.000 dinara. Povratna autobuska karta od prestonice do Knjaževca košta oko 2.400 dinara, dok let do Malmea može da se nađe već za 2.899 dinara.

Autobuske karte su skuplje, jer je pristup cenovnoj politici drugačiji, a kada pratite popunjenost kapaciteta, avioni imaju veću mogućnost da što više karata prodaju po punoj ceni, na taj način dovoljno zarade, te neke karte mogu ponuditi i izuzetno jeftino, objasnili su iz uprave jednog domaćeg prevoznika.

Što se tiče putovanja u inostranstvo, i tu je pravilo slično – ako znate kada biste da putujete, znatno jeftinije proćićte ako umesto autobusa izaberete avion. Kada znate koliko se putuje jednim, a koliko drugim prevozom, nema potrebe razmatrati kako je komfornije. Ove činjenice, drumski prevoznici ne poriču, a iz Saobraćajnog prediuzeća “Lasta”objašnjavaju ih na sledeći način na primeru relacije Beograd – Malme:

- Na međunarodnoj liniji koju SP Lasta održava ka Švedskoj troškovi po obrtu iznose preko 5000 evra. Sa cenom koju mi trenutno držimo od 160 eur za povratnu kartu do mesec dana, potrebno je da po polasku imamo 36 putnika da bismo pokrili troškove linije. I bili na nuli. Ovu liniju održavaju vozila sa kapacitetom od 68 mesta. Avio karte lou kost kompanija imaju minimalne cene samo u formi first minute ili last minute ponude, to jest samo za određeni broj mesta, kako bi popunili kapacitete koji su preostali (last minute) ili izašli u susret korisnicima koji na vreme po par meseci ranije rezervišu svoje mesto i kupe kartu (first minute). Takođe, treba imati u vidu da oni raspolažu sa znatno većim kapacitetom prevoznih sredstava – kažu iz Laste.

Pravilo je jasno – što ranije kupite avionsku kartu, manje ćete je platiti. Lou kost kompanije idu na to da uvek ima mnogo onih koji če avionsku kartu kupiti u zadnji čas, platiti je vrtoglavo mnogo i na taj način opravdati one niže cene.

Iste te lou kost komapnije, da bi smanjile troškove putnike lišavaju svakog luksuza. U avionu nema besplatne hrane i pića, ne postoji biznis klasa, nema audio i video tehnike, a karte se kupuju isključivo putem interneta. Sledeći način na koji ove kompanije štede novac jeste korišćenje alternativnih aerodroma, na kojima je znatno niža taksa.

Takođe, putovanje u “pristojno doba” skoro možete i da zaboravite. Većina letova lou kost kompanija pada u gluvo doba, kada gradski prevoz ne ide, pa vam ne preostaje ništa drugo nego da platite taksi do konačnog odredišta. To je na cenu karte u proseku još 30-40 evra.

Sve ovo znači, da zapravo cena avionske karte nije i konačan trošak koji imate za određeno putovanje, ali je i dalje vrlo neobično da je jeftinija od cene autobuske karte za putovanje po Srbiji.

Biće još informacija...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online