Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.01.2015.
07:46
S. M. Tomić - Vesti A

Uzroci propasti Srbije (2): Agencija za kumove i svastike

Srbija je zemlja puna misterija, pa bi država mogla da snimi dokumentarnu seriju "zona sumraka" s radnim naslovom - tajne koje građani nikad neće otkriti.

M. Karović
Agencije za sve i svašta pune "eksperata"

Jedna od takvih misterija koja je dobrano doprinela propasti države jeste tajnovita masa državnih agencija. O njima se mnogo pisalo, još više nagađalo, a država je 2012. objavila da će se konačno razračunati sa silnim agencijama, gde je uposlen nepoznati broj partijskih svastika, kumova i dugogodišnjih domaćica.

Nedavno nas je iznenadila vest da je Vlada Srbije imenovala Danijelu Vazuru za v. d. direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika mimo sprovedenog konkursa, i to preko noći, 31. decembra. Tajnovita Vazura u stvari je konkurisala za direktora Agencije za privatizaciju.

Međutim, kao direktor Agencije za privatizaciju ušla bi u sukob interesa, jer njen brat Miloš Vazura direktor fudbalskog kluba Partizan, a ne ide da sestra takoreći privatizuje brata.

Na sajtu ove agencije uredno stoji vest o postavljanju Danijele Vazura na direktorsko mesto, bez profesionalne biografije, niti se na sajtu može naći ko je direktor, ko zamenik, ko pomoćnik, ali zato ima "organizaciona šema", gde su navedene samo funkcije zaposlenih, od direktora i savetnika, do vozača i domaćice! Tako građani Srbije iz svog džepa plaćaju državni aparat i znaju ni koliko nova direktorka državne agencije ima godina, a kamoli šta je po profesiji i kako je do tog mesta stigla.

Odvojeni računi

Agencijama se smatraju tela koja zadovoljavaju sledeća dva kriterijuma:

1) Po svojoj strukturi su odvojena od ministarstava, što znači da imaju veći stepen autonomije. Imaju odvojenu organizacionu strukturu, sopstveni naziv, odvojen bankovni račun, i određen skup funkcija, a postoji i pravni okvir kojim se uređuju njihova delatnost.

2) Posluju u tržišnim uslovima u većem stepenu nego što je to slučaj sa državnom administracijom.

Ceh 850 miliona evra

Mediji su iskopali da je Danijela Vazura prethodno konkurisala i za notara, ali nije prošla. Sestra je Miloša Vazure (28), koji je radio u Ministarstvu pravde i sadašnji je direktor Partizana. Na Skupštini FK Partizan rečeno je da je Vazura više od dve godine bio savetnik u ministarstvu i da je uspešno organizovao seminare studenata na Kopaoniku.

Novak Nedić

Miloš Vazura je kum Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade. A i generalni sekretar je jedva odmakao od studenta, jer je radio kao volonter pripravnik od 2005. do 2007. godine, od kada je prešao put do fotelje u Vladi.

Kada se pre dve godine dogodio skandal oko toga koliko Srbija ima agencija, pisalo se da se taj misteriozni broj kreće od 131 do 170. Niko nije uspeo da ih prebroji, jer ima agencija koje su osnovale opštine, ali i onih čiji naziv nam ne otkriva i o čemu je reč.

Kancelarija Rodoljuba Šabića svojevremeno je istakla da postoji oko 170 republičkih agencija, zavoda, direkcija i fondova i drugih organizacija, od čega agencija ima oko 100. Prema rečima direktora Centra za novu politiku, Vladimira Todorića, u Srbiji je 2013. godine postojalo oko 170 državnih agencija koje su građane godišnje koštale oko 850 miliona evra. Tadašnji predsednik Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić naveo je da su oni 2012. godine uspeli da nabroje 131 državnu agenciju, ali da ih je sigurno više.

- Srbija je ubedljivo prva po broju agencija, fondova i zavoda u Evropi. Aktivnih ima 63 i još sedamdesetak na papiru ili u fazi osnivanja. Duga po broju agencija Hrvatska, koja ih ima 22 - upozorio je Rajić.

Država krije spisak

Nevladina organizacija Balkanski centar za regulatornu reformu (BCRR) uradila je studiju o nekontrolisanom povećanju broja agencija u Srbiji. Studija je pokazala da su agencije specijalitet srpske demokratije od 2001. Najveći broj agencija osnovan je za mandata poslednje dve vlade pre 2012. godine (38 agencija, odnosno 33). Neke od tih agencija su imale pravne prethodnike koji su se bavili istim ili sličnim zadacima, ali je ipak najviše agencija osnovano za potpuno nove državne poslove.

Dugačak spisak

BCRR popisao je ukupno 107 agencija koje se kriju pod različitim nazivima.

* Organi u sastavu ministarstava - 31

* Vladine službe i savetodavna tela - 19

* Posebne organizacije - 17

* Javne agencije - 15

* Nezavisna regulatorna tela - 25

Na zvaničnom sajtu Vlade Republike Srbije navodi se 19 agencija, kancelarija i službi Vlade. Tu nisu navedene Agencija za restituciju, Antidoping agencija (gde imamo i šefa doping kontrole konja), Agencija za mirno rešavanje radnih sporova, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije, Agenciju za socijalno stanovanje...

Za vakta naprednjačke vlasti koja je obećala u predizbornoj kampanji da će rešiti mutan broj državnih agencija, mnoge od njih su samo prešle u nadležnost druge, poput Agencije za poštanske usluge (RAPUS) koja je pripojena RATEL-u. Međutim, nema podataka koliko je bilo zaposlenih, da li je taj broj smanjen ili samo preseljen u druge prostorije. Građani su obavešteni samo o promeni adrese. Agencija za procenu vrednosti državnog kapitala pripojena je Agenciji za privatizaciju, postoji samo adresa na internetu i dalje joj se gubi svaki trag.

Sutra: Uzroci propasti Srbije (3): Udaja partijskog kadra

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online