Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.01.2015.
05:13
Lj. Ivanović - Vesti A

Zapelo u Smederevu

Pregovori Vlade Srbije i američkog Esmarka o prodaji Železare Smederevo su ozbiljno zaribali i sad je sasvim jasno da ugovor neće biti zaključen i odobren od Evropske unije do 31. januara. Zbog toga je Vučićeva Vlada zatražila od Brisela produženje roka za rešavanje ovog problema za još dve nedelje.

Fonet
Isteklo vreme: Železara Smederevo

Podsetimo, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, država više nema pravo da upumpava pare ,ĐŽ>elezari. Ali, to nije jedini problem za Srbiju.

Naime, Esmark mora da podigne kredit od 200 miliona dolara da bi u pogon stavio drugu visoku peć, bez koje je proizvodnja besmislena, a Vlada ne može da daje garancije da će kredit biti vraćen jer to, pak, ne dopušta aranžman Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom.

Da stvar bude gora, postoji sumnja da Esmark možda neće biti dugoročno rešenje za smederevsku železaru, te je Vlada tražila od kompanije da položi jemstvo dugoročne proizvodnje, što Esmark odbija, a sporan je i zahtev Srbije da se Esmark obaveže da neće otpuštati radnike.

Sve se to odvija u okolnostima kad su mesečni gubici čeličane između 10 i 15 miliona evra, a Vlada će na leđa građana Srbije morati da navali i dugove Železare, i to 260 miliona evra bankama, oko 120 miliona evra dobavljačima, dok za sirovine duguje 145 miliona evra.

Pregovori sa Amerikancima biće nastavljeni u ponedeljak, kada u Srbiju ponovo dolazi predsednik Esmark grupe Džems Bušar, ali će zadnju reč ipak dati Brisel. To dolazi u veoma nezgodnom trenutku za premijera Aleksandra Vučića koji se u nekoliko navrata verbalno obračunavao sa tom istom Unijom i njenim institucijama, optužujući ih da finansiraju medijske organizacije koje, prema njegovom sudu, podrivaju Vladu.

- Verujem da, ne samo svi građani Smedereva i 5.000 zaposlenih, već cela Srbija to iščekuje, jer bi to bio važan korak napred. Mislim da smo napravili pomak i značajan korak napred u odnosu na tešku, gotovo bezizlaznu situaciju, u kojoj smo se našli pre nekoliko dana - rekao je Vučić i priznao da su ga pregovori iscrpli. Neki mediji navode da je premijer Srbije završio u bolnici, na infuziji, zbog fizičke izmorenosti.

I katanac je rešenje

Ekonomski analitičar Radojka Nikolić kaže da je Železara gubitaš od dana kada je osnovana. Ona kao moguće rešenje problema navela primer Nemačke, koja je još pre više od 30 godina zatvorila svoje čeličane i pretvorila ih u eko-parkove; svi oni rade i ostvaruju lep profit.
- Nemci su, mada veliki proizvođači čelika, još 80-ih godina krenuli sa zatvarenjem svojih čeličana jer su shvatili da je to prljava tehnologija, a bili su svesni oštre konkurencije iz Kine - kaže Nikolić.

Ekonomisti, s druge strane, sumnjaju da Esmark koristi situaciju i traži od Srbije nemoguće uslove, te da će država preuzeti ne samo nagomilane dugove, što niko ne spori, već i da će plaćati daleko više nego što bi bio udeo od 20 odsto koliko država zadržava.

Alternativa odsustvu sporazuma je stečaj, jer čak i da se Esmark povuče, država ne sme da finansira više Železaru. To bi bio, prema pojedinim mišljenjima, kraj agonije jedne političke fabrike koja zapravo nema temelje za racionalno poslovanje.

Fonet/N. Đ.
Rodoljub Šabić

Nova državna tajna?

Nije još precizirano, ali ako uzmemo iskustva države u sklapanju velikih poslova, poput Fijata ili ugovora s Etihadom, prodaje zemlje Arapima i slično, za očekivanje je da bi i ugovor s Esmarkom mogao da dobije štambilj stroge poverljivosti. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za "Vesti" kaže da svi komercijalni ugovori koje država sklapa, bez obzira na to da li je reč o Fijatu, Etihadu ili koncesiji gradnje autoputa, moraju biti javni.
- Reč je o novcu građana ili kapitalnim dobrima ove zemlje i jasno je da postoji opravdan interes javnosti da ima uvid u te ugovore. Vlada ne sme da pristaje na ugovorne klauzule koje bi nametnule kompanije da ugovori budu tajni - dodaje Šabić.

Niko u javnosti Srbije decenijama, a najkasnije posle odlaska Ju-Es stila iz Smedereva, nije postavio racionalno pitanje - ako se jednoj od najvećih svetskih kompanija sveta nije isplatilo da održava proizvodnju, kako će to Srbija ikada moći?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online