Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 06.03.2015.
07:36
Lj. Ivanović - Vesti A

Esmark ponovo loži Vučićevu vladu

Američka kompanija Esmark tužiće sudu u Pensilvaniji slovačkog biznismena Petra Kamaraša zbog namerne sabotaže privatizacije Železare Smederevo i tražiti odštetu od 100 miliona dolara!

Tanjug
Vruć krompir: Železara Smederevo

Kamaraš je bio poverenik Esmarka u pregovorima sa srpskom vladom, ali ih je od starta sabotirao koristeći insajderske podatke o planovima kompanije za pokretanje proizvodnje i uticao na tendersku komisiju da odbaci predlog Esmarka.

Kamaraš je, navodno, već dopremao rudu i druge materijale Železari Smederevo, i to nižeg kvaliteta, ali po naduvanim cenama, te se uplašio da bi realizacijom posla on izgubio te privilegije.

Kompanija iz Pensilvanije je navela da je njihov pregovarač imao ideju da ili on bude na čelu Železare, ako posao uspe, ili da sabotira posao ako uvidi da su njegove pozicije neizvesne. Esmark Evropa navodi se da je "Kamaraš zloupotrebio poverljive informacije i učestvovao u sistematskom varanju kompanije Esmark zarad lične koristi".

U međuvremenu je Vlada Srbije prešla na "plan B" i opet je tu Esmark glavni favorit. Ideja je da profesionalna uprava preuzme vođenje kompanije, ali nije sasvim jasno ko će to platiti, kao i s kakvim pravima bi novi upravnici vodili Železaru, uzevši u obzir da je cela imovina državna, a uprava privatna, kao ni šta bi bilo s radnicima. Ne zna se ni da li bi oni bili plaćeni iz budžeta, po kojem osnovu i koliko, ili će sebi plate isplaćivati iz "dobiti" Železare.

Ako bi Srbija progutala vajkanje Esmarka da ih je sabotirao glavni pregovarač, na stolu bi se mogla naći i opcija ponovnog tendera, ali sve prepreke ostaju, od sporazuma s MMF-om koji ne dopušta državnu pomoć čeličani, kao i sporazuma sa EU koji to takođe isključuje.

Međutim, Agencija za privatizaciju kao da je presudila Esmarku, jer je iz te institucije objavljeno da Esmark nije planirao da uloži "svež" i svoj novac u Železaru, već je čak i sirovine koje bi zatekao u Smederevu tretirao kao svoje ulaganje. Oni dodaju da su "Amerikanci smatrali da bi srpska čeličana trebalo da investira 130 miliona dolara u svoja osnovna sredstva iz sopstvenih izvora".

Nemogući uslovi

U Agenciji su naveli i da bi navodni kredit od 200 miliona dolara za obrtna sredstva bio obezbeđen zalogom nad obrtnim kapitalom i imovinom koju Republika Srbija ostavlja u Železari, bez ikakvih daljih garancija Esmarka. U pitanju je 170 miliona dolara koje bi Srbija dala na početku. To znači da ni ovo nije svež novac koji bi Esmark uneo u Železaru, već te pare obezbeđuju poslovne banke na bazi postojećih obezbeđenja.

POVEZANE VESTI

Petak 06.03.2015. 07:53
ako ovi lopovi preuzmu železaru,proći će kao kovačnica u Zavodima ''Crvena Zastava'',čiji je čelik i kvalitet proizvoda cenjen u širom sveta. Bugarin vlasnik radio 5 godina dobro,dok nije prebacio sav kapital u Bugarsku,,i ugasio firmu staru prako 60 god.
Petak 06.03.2015. 10:40
dramoser je u ekipi glumaca i sada sledi farsa kako on brine o 5000 radnika a pustio niz vodu SRPSKO Kosovo i Metohiju sa svim Srbima. Lekovi mu više ne pomažu, Beograd pod vodom se odlaže do daljnjeg.
Petak 06.03.2015. 18:01
ЕКСКЛУЗИВНА ВЕСТ: Rusi blizu preuzimanja Železare: Šta obećavaju? Rusi juče u Vladi Srbije tri i po sata iznosili plan za Železaru. Obećavaju modernizaciju, ali i otpuštanje 1000 radnika. Ruski "Crveni oktobar" spreman je da zadrži proizvodnju u jednoj visokoj peći, i izgradi novu elektrolučnu peć, koja bi na najsavremeniji način u Smederevu topila čelik. Predstavnici ove firme juče su u Vladi tri i po sata iznosili svoj plan saradnje sa srpskom fabrikom gvožđa. Kako "Novosti" saznaju, voljni su da obezbede sirovine za proizvodnju a jedini problematičan uslov je zahtev da se broj zaposlenih smanji za 1000. Izgradnja elektrolučne peći značila bi prelazak sa prljave tehnologije na modernu proizvodnju. Umesto koksa za topljenje železa koristila bi se električna energija. Ovakve peći koriste za topljenje metalnog otpada i u regionu ih imaju samo Makedonci. Njihov plan može da osujeti novi potencijalni partner, koji je takođe zainteresovan za Železaru, a kako pišu "Novosti", reč je o kompaniji iz Monaka. Premijer je juče izjavio da će Vlada napraviti dogovor oko Železare sa onim koji ponudi najbolje uslove. No analitičari već pominju da će ovaj izbor biti izbor između Istoka i Zapada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online