Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.03.2015.
20:05
blic.rs A

Spremite novčanike: Struja skuplja već na računu za april

Razgovori o načinu na koji će biti sprovedena odluka o poskupljenju struje za 15 odsto biće okončani sutra, saznaje "Blic".

Tanjug
EPS tokom aprila izvršiti dva merenja brojila domaćinstava

- Kraj zimske sezone, odnosno 16. april, biće, prema aktuelnom planu, dan primene novog cenovnika za struju. Praktično, postojeća cena kilovata biće u proseku povećana za 7,5 odsto. Na taj iznos biće obračunata akciza od 50 para, a zatim i PDV od 20 odsto - objašnjava izvor Blica iz Vlade.

To znači da bi EPS tokom aprila izvršio dva merenja brojila domaćinstava, a sam račun za taj mesec sadržavao bi deo obaveza građana po starim i po novim cenama.

Poskupljenje samo za domaćinstva

Za razliku od ranijih poskupljenja struje, kada je ono bilo planirano i za privredu i za građane, ovo povećanje cene kilovata odnosi se samo na domaćinstva. Privreda, shodno liberalizaciji tržišta električne energije, već plaća značajno višu cenu struje. Ipak, i njima će se računi uvećati, ovoga puta za iznos akcize.

Kako saznajemo, tokom prethodne nedelje vođeni su intenzivni razgovori između predstavnika Ministarstva finansija i EPS-a o načinu na koji će se državi uplaćivati akciza.

- Postojeći zakon predviđa da se akciza, kao i PDV, obračunava na isporučene i fakturisane usluge i robu, u ovom slučaju na isporučene kilovate. Međutim, direktor EPS-a Aleksandar Obradović insistira da se akciza obračunava i u budžet uplaćuje samo za plaćene račune.

Obrazloženje mu je da je EPS u ozbiljnim problemima zato što sada plaća PDV na svaki poslat račun, bez obzira na to što mnogi od njih nisu plaćeni - otkriva naš izvor.

Predstavnici MMF-a očekuju da Vlada uradi ono na šta se obavezala i da to učini u roku koji je sama odredila.

- Iz MMF-a nema pritiska, ali iz svih kontakata koje sa njima imamo jasno je da su zabrinuti zbog načina na koji se Vlada ponaša prema prvoj od brojnih mera na koje smo se obavezali u toku priprema za sklapanje aranžmana. Ovo je, kako kažu, tek prvi u nizu dogovorenih poteza i jasno je da kašnjenja u njegovoj realizaciji ne idu naruku kredibilnosti Vlade Srbije kao sagovornika i partnera u sprovođenju detalja sporazuma sa Fondom - kaže izvor „Blica“ iz Nemanjine 11.

I Zuzana Murgasova, šef Misije MMF-a za Srbiju, nedavno je za „Blic“ podsetila da je poskupljenje struje od aprila jedna od preuzetih obaveza Srbije. Interesantno je da se tokom pregovora sve vreme govorilo o poskupljenju čim prođe grejna sezona, 1. aprila, iako se grejna sezona završava 15. aprila.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.03.2015. 20:20
Сад ће пролеће па у шуму тамо нема потребе за струју а имате и зечеве .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online