Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.04.2015.
13:27
Tanjug A

"Srbijo, da vidimo reforme, pa onda zajam"

"Svetska banka će podržati reformu javnog sektora kroz pružanje stručne pomoći i kreditom od 75 miliona dolara, koji bi trebalo da bude odobren do kraja godine."

Reuters
Novac neće biti dostupan pre kraja godine

To je najavio specijalista za javni sektor u Svetskoj banci Srđan Svirčev, koji je kazao da je, pre nego što Svetska banka odobri taj kredit, potrebno da se uveri da li reforma ide po planu, a novac neće biti dostupan odjednom, već u tranšama.

Prvi koraci u unapređenju rada javne uprave i efikasnijem pružanju usluga javnog sektora koje je, kako je kazao, Vlada Srbije odredila kao jedan od prioriteta, već su napravljeni.

- Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave radi na izradi novog zakona o platama u javnom sektoru i kataloga zanimanja. To će dovesti do toga da plate u javnom sektoru budu usaglašene i da za isti posao bude izdvojena ista plata bez obzira na to u kom delu javnog sektora se posao obavlja - rekao je on.

Svetska banka pomaže u pravljenju tog zakona, dodao je, tako što pruža tehničku pomoć, a ima i konsultante koji rade na tome zajedno sa Ministarstvom.

U narednim koracima, navodi Svirčev, plan je da se iz IPA sredstava Evropske unije uradi niz funkcionalnih analiza, na osnovu kojih će se napraviti preporuke o unapredjenju procesa u javnom sektoru.


- Nakon toga, a do kraja ove godine, trebalo bi da završimo pregovore sa vladom u vezi sa kreditnom podrškom od 75 miliona dolara. Tim novcem planiramo da podržimo sprovođenje preporuka iz funkcionalnih analiza i dalju reformu javnog sektora - rekao je on.

Novac neće biti dostupan do pred kraj godine jer, kako je ukazao Svirčev, Svetska banka mora najpre da se dogovori sa vladom i ministarstvima finansija i državne uprave i lokalne samouprave u kom pravcu bi trebalo da se razvija projekat reforme javnog sektora.

- Javni sektor podrazumeva mnogo toga, pa moramo da izaberemo ono što su zaista prioriteti i što će doneti rezultate u najbržem mogućem roku - rekao je Svirčev.

I tranše kredita su deo dogovora, odnosno dinamika i iznos koji će Svetska banka isplaćivati na ime kredita, dodao je.

- Taj novac je opredeljen da podrži već postojeće budžetske linije, nešto što je država već planirala da uradi. Mi ćemo ovim kreditom pomoći da se to postigne - rekao je Svirčev.

Na pitanje kako će Svetska banka kontrolisati rezultate reformi u javnom sektoru, Svirčev kaže da se kontrola svodi na to da se predstavnici te međunarodne finansijske institucije sa ministarstvima finansija i državne uprave dogovaraju o načinima na koje će se sprovoditi projekat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online