Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.04.2015.
09:47
politika.rs A

"Turski tok" i preko Srbije

Odluka Srbije da izgradi novi ili da se priključi na neki od alternativnih gasovoda, bilo onog koji će ići od Rusije do tursko-grčke granice, ili na TANAP i TAP, cevovodima koji će transportovati azerbejdžanski gas, zavisiće isključivo od toga koliko para za gradnju Srbiji bude dobila od Evropske unije, odnosno Rusije, ako naša zemlja odluči da nastavi da se snabdeva ruskim gasom iz tog alternativnog smera – preko "Turskog toka".

Reuters/G.G.
Čiji li će gas koristiti Srbija - ruski, azerbejdžanski ili neki treći?

Najnovija u nizu ponuda stigla je ovih dana od Aleksandra Novaka, ruskog ministra energetike, koji je najavio da bi "Turski tok" mogao od grčke granice da nastavi do Austrije, s tim što Srbija ne bi bila zaobiđena.

Ruski ministar je u tu svrhu nacrtao i novu mapu (produžetak "Turskog toka") iz koje se vidi da bi ovaj tok mogao da završi u najvećem evropskom skladištu gasa Baumgarten u Austriji. S tim što bi gasovod išao preko Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske.

Koliko je ovaj pravac realan zavisiće i od Grčke i Makedonije koje u slučaju "Južnog toka" nisu pod pritiskom Brisela i Vašingtona smele da se uključe u ruski projekat. O mogućnosti produženja "Turskog toka" raspravljaće se u prvom narednom susretu ruskog ministra sa srpskim zvaničnicima.

Alternativa

Aleksandar Antić, ministar energetike, po povratku iz Azerbejdžana, donosi neke druge mogućnosti za diversifikaciju gasovoda, uključujući Južni koridor, ali i interkonekciju s Bugarskom.

- Azerbejdžan je veliki proizvođač gasa. Južni gasni koridor je u fazi realizacije, kako bi taj gas došao do Grčke i ušao u naš region. Razgovarali smo o tome. Postoje volja i spremnost da se dođe do određene količine gasa potrebne za našu diverzifikaciju - rekao je Antić.

- Naše je da napravimo vezu s Bugarskom i završimo pregovore sa Azerbejdžanom. Ozbiljno radimo na tome: Imamo odvojena sredstva za projektnu dokumentaciju. Sa Bugarima usaglašavamo tehničke elemente i očekujem da ćemo do kraja godine sa Evropskom komisijom dogovoriti finansiranje tog projekta. Na nama je da obezbedimo da EU u velikoj meri učestvuje u finansiranju - objasnio je Antić.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, pozdravlja svaku alternativu ukrajinskom gasovodu, pod uslovom da su izvori gasa sigurni.

- Mnogo je veći problem kako i odakle obezbediti novac za gradnju, pogotovo ako se zna da nijedna od zemalja u slučaju produženja "Turskog toka", Makedonija ili Grčka, nemaju novac za ove velike poslove, baš kao ni mi - objašnjava on.

Ovog puta Vuletić je skeptičan da će Rusi biti raspoloženi da obezbede i gas i gasovod Srbiji kako je to bilo u slučaju "Južnog toka".

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.04.2015. 14:31
Kome to još nije jasno da je Srbija zbog EU odustala i od same sebe a kamoli od ruskog gasa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online