Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 07.10.2015.
19:55
Tanjug A

"Ovo u Kini je neviđeno"

Kina se suočava sa ogromnim zadatkom, ispunjenim rizicima, u oviru napora da pređe na ekonomski model zasnovan na tržišnim principima i na potrošnji, kažu u MMF

Reuters
Preporučuje se hitna nadogradnja politika, kako bi se izbegli rizici

- Budući da predstavlja najvažniju ekonomiju u razvoju, kinesko uspostavljanje nove ravnoteže i razduživanje će "iziskivati veliki oprez - navodi se u novom pregledu globalnih finansijskih rizika MMF-a, koji je objavljen uoči početka dvodnevnog godišnjeg samita Fonda i Svetske banke koji se održava u Limi, prenosi AFP.

- Kineske vlasti se suočavaju sa neviđenim političkim izazovom u realizaciji svojih ciljeva - prelasku na novi model rasta i na finansijski sistem utemeljen na tržišnim principima - ocenio je međunarodni kreditor u svom izveštaju.

- Postizanje takvog ishoda zahteva oprez u pogledu tempa reformi i političku doslednost - dodaje se dalje.

Kina se našla u fokusu MMF-ovog novog "Izveštaja o globalnoj finansijskoj stabilnosti", u kom se naglašava povećana opasnost od usporavanja rasta tržišta u nastajanju, globalnih tržišnih turbulencija, i vrlo visokog nivoa zaduživanja kompanija, navodi francuska agencija.

Šteta po svetsku ekonomiju bi mogla da bude ogromna

Ako se taj proces ne bude dobro vodio sa stanovišta politike, MMF upozorava da bi šteta po svetsku privredu od krize u tržištima u usponu mogla biti velikih tri procenta globalne proizvodnje, izjavio je finansijski savetnik u MMF-u, Hose Vinals.

- Preporučuje se hitna nadogradnja politika, kako bi se izbegli rizici - rekao je on.


Prema najgorem scenariju, stopa bankrota kompanija mogla bi skočiti, naročito u Kini, "podižući napetost u finansijskom sistemu, s posledicama po rast", navodi se u izveštaju.

Poseban rizik predstavlja to što bi kompanije u državnom vlasništvu u tržištima u usponu, poput onih u energetskom sektoru, koje su podigle ogromne količine novca izdavanjem obveznica, mogle servisiranje njihovih dugova da prebace na vlade.

To bi moglo da podigne rizik da se te države suoče sa obaranjem kreditnih rejtinga na neinvesticijski ili status smeća, kao što se dogodilo Brazilu pre mesec dana, ukazao je MMF.

Usporavanje u Kini, drugoj najvećoj svetskoj privredi, istovremeno je i uzrok i deo slabosti koja je pogodila tržišta u usponu, konstatuje Fond.

Fond je juče srezao prognozu globalnog privrednog rasta za ovu godinu na 3,1 odsto, i na 3,6 procenata za iduću godinu, smanjujući procenu u oba slučaja za po 0,2 procentna poena u odnosu na predviđanje pre tri meseca.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.10.2015. 20:11
Све што пише Tanjug и Blic је чиста лаж ,западна пропаганда .
Sreda 07.10.2015. 20:25
Kako se samo Međunarodni Monetarni Fond brine o dobrobiti Kine, to je čudo jedno. Ništa ne brinite. Vas polako istiskuju i istisnuće vas do kraja. Vi padate. Vi ste dužni svima i sada morate vraćati dug sa kamatama. To vi nijeste naučili. Naučili ste da uzmete i ne platite. Naučili ste da otmete silom. Kinezi mogu da kupe vaš "fond" kad god požele. Strah vam se uvukao u kosti a novčanici su vam sve tanji. Brinite se vi za vas. Vaš "sistem" pljačke više niko neće i taj sistem više ne važi u 2/3 svijeta. Dolar polako postaje toalet papir, zlato ste prodali a džepovi su vam prazni i šuplji. Ne pita vas više niko nizašta. Zato pjenite i galamite. U slobodnom padu ste bez padobrana. Moral nemate, siromašite a vojno više ne možete nikoga da natjerate ninašta. Ne možete više da otimate silom. Sada vi treba da se uklapate u sisteme drugih, ako vas prime. Ja da se pitam, izolovao bih vas potpuno. Vas je najlakše srušiti. Samo treba da ne trgujemo sa vama. Što bi rekao vaš "OTPOR" i Srđa Popović, PUKLI STE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online