Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.05.2010.
16:52
Tanjug A

Dinar slabi zbog slabe privrede

Osnovni uzrok slabljenja dinara prema evru jeste nedovoljno jaka i nekonkurentna srpska privreda, pa se i u narednom periodu može očekivati postepeno slabljenje domaće valute, osim u slučaju značajnijih intervencija Narodne banke Srbije, ocenili su danas ekonomisti.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris izrazio je očekivanje da će se u narednih nekoliko meseci kurs stabilizovati oko srednje vrednosti od 100 dinara za evro, uz manje fluktuacije iznad i ispod te vrednosti.


"Mislim da u narednih par meseci možemo očekivati stabilizaciju valute. NBS ima dovoljan nivo deviznih rezervi da može da interveniše i mislim da se neće ni ustezati od intervencije ukoliko se nastavi dalje gubljenje vrednosti dinara", ocenio je Fabris.


Prema njegovim rečima, dugoročno gledano dinar mora da gubi određen deo svoje vrednosti u odnosu na evro, jer kod nad postoji viša stopa inflacije nego što je stopa inflacije u Evropskoj monetarnoj uniji.


"Zatim postoji visok spoljnotrgovinski deficit, što znači da je visoka tražnja za devizama, takođe iza toga ne stoji jaka privreda, tako da jednostavno godišnje dinar mora da gubi pet do 10 posto svoje vrednosti, što je u postojećim okolnostima normalno", istakao je Fabris.


Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ukazao je da je fundamentalni razlog za slabljenje dinara prema evru nekonkurentnost domaće privrede jer Srbija previše deviza odvaja za uvoz, odnosno za servisiranje duga.


On je napomenuo da na kretanje kursa utiču i dešavanja u okruženju pošto nepovoljna očekivanja u pogledu razvoja događaja u Grčkoj destimulišu investitore, pre svega one koji su orijentisani ka finansijskim tržištima u regionu.


Nikolić je naglasio da ne vidi nijedan faktor koji bi mogao da značajnije stabilizuje kretanje kursa do prodaje "Telekoma Srbija", a prema njegovim rečima, čak i prodaja će imati pozitivnog efekta na kurs, možda, u rasponu od nekoliko meseci i biće iscrpljena nakon toga.


"Ali do prodaje 'Telekoma' apsolutno ne vidim ni jedan mehanizam, sem direktno intervenisanje Narodne banke, odnosno pražnjenjem deviznih rezervi, koji bi zaustavio dalje slabljenje dinara", rekao je Nikolić.


Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da je reč o poželjnom pravcu kretanja kursa s obzirom na to da bi u narednom periodu cilj Srbije trebalo da bude oporavak izvoza.


"Do oporavka izvoza neće doći ako dinar bude imao i dalje relativno visoku vrednost u odnosu na evro", rekao je Savić.


On je napomenuo i da NBS nije ovih dana značajno intervenisala na tržištu, iako je mogla imajući u vidu visinu deviznih rezervi, što upućuje na to da i centralna banka ocenjuje da ovo nije dramatična promena.


"Srbija se trenutno nalazi u žestokoj ekonomskoj krizi i to znači da je relativno slabiji priliv stranih sredstava plaćanja, što bi takođe moglo da bude jedan od uzroka rasta evra u odnosu na dinar", ocenio je on.


Prema njegovim rečima, ovakvo kretanje kursa imaće negativan uticaj na stanovništvo koje se zadužilo u evrima, jer će im rate biti veće, ali ne bi trebalo da utiče na poslovanje banaka jer su one uglavnom odobravale kredite sa valutnom klauzulom.


"Dobar ili ravnotežan kurs evra je onaj koji će obezbediti Srbiji da svaki izvozni posao bude rentabilniji od uvoznog posla", poručio je Savić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online