Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.12.2015.
12:32
Politika A

Obećanje MMF-u: Manje zaposlenih u javnim preduzećima, struja skuplja od maja

U četiri velika javna preduzeća sledeće godine biće smanjen broj zaposlenih. To se vidi iz Memoranduma o razumevanju sa Međunardonim monetarnim fondom (MMF). Reč je o "Železnicama", "Elektroprivredi Srbije", "Putevima Srbije" i "Srbijagasu".

Tanjug
Struja skuplja, a bez posla u EPS-u ostaće 1.000 ljudi

Kako se navodi u ovom dokumentu, plan je da se tokom sledeće godine broj radnih mesta u EPS-u smanji za hiljadu ljudi. Očekuje se da najviše ljudi ode u penziju, a da nešto manji broj dobije otkaz.

U memorandumu se eksplicitno navodi da će struja poskupeti u maju 2016. godine. Ostavlja se mogućnost da dodatno poskupi i 2017. Ove godine električna energija je od 1. avgusta skuplja za 12 odsto. Cilj je, piše u ovom dokumentu, da se cena struje uskladi sa tržišnom.

Takođe, od 1. jula 2016. godine predviđeno je da se EPS transformiše u akcionarsko društvo. Za ovo preduzeće, ali i za "Srbijagas", u planu je poboljšavanje naplate.

Konstatuje se i to da je glavni generator dugova u prošlosti bio takozvani petrohemijski kompleks (Azotara, Metanolsko-sirćetni kombinat i Petrohemija). Navodi se i da ove kompanije sada ne dobijaju državnu pomoć.

U memorandumu takođe može da se vidi i da "Petrohemija" ima dug prema NIS-u od 100 miliona evra. Inače, ovih dana poreski obvezinici preuzeće skoro 200 miliona evra duga Srbijagasa prema ovoj kompaniji. To znači da dogodine građane Srbije može da očekuje preuzimanje novih obaveza javnih preduzeća iz prošlosti.

Plan rekonstrukcije Srbijagasa biće završen do kraja prvog tomesečja 2016. godine. Takođe, "Srbijagas" i Ministarstvo energetike postavili su kriterijume za angažovanje nezavisne revizorske kuće koja bi trebalo da napravi kredibilni finansijski plan za ovo preduzeće, u kome će biti definisane konkretne mere za restrukturiranje firme.

Kada je o "Železnici" reč, u memorandumu se izveštava da je preduzeće podeljeno na nekoliko delova: "Srbijavoz", kargo, infrastrukturu i holding kompaniju. Plan je da do januara 2018. godine preduzeće za prevoz robe ne dobija subvencije iz budžeta. Broj zaposlenih tokom 2016. godine biće smanjen za 2.800.

Plan finansijskog restrukturiranja "Puteva Srbije"  biće donet sledeće godine, u saradnji sa Svetskom bankom.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.12.2015. 13:56
sve su države raščistile sa robovlasničkom organizacijom,a samo su države poodančki orijentisane,a među njima i Srbija ostale da služe 4-tom rajhu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online