Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.02.2016.
05:44
B. Božin - Vesti A

Ruke dalje od naših para!

Sama najava da bi vlada mogla da donese odluku o tome da se ograniči plaćanje gotovinom izazvala je buru negodovanja u Nemačkoj. Namera je bila da se plaćanje u kešu ograniči na iznose ispod 5.000 evra, dok bi sve uplate preko tog iznosa morale da budu obavljane elektronskim putem.

Reuters
Uskoro prošlost: Novčanica od 500 evra

Tako je nedavno i Evropska centralna banka (ECB u Frankfurtu) najavila da bi novčanice od 500 evra mogle da budu povučene iz opticaja. To je izazvalo burne negativne reakcije građana, ali i finansijskih eksperata u zemlji. List "Bild" je sad pokrenuo peticiju "Dalje ruke od mojih para!" i pozvao čitaoce da je potpišu kako bi bila poslata vladi.

List ima listu pet najvažnijih razloga protiv ovog ograničenja.

Nemci vole gotovinu

Prvi i najvažniji je: gotov novac je jednako - sloboda! Nemci vole gotovinu i četiri petine svih računa još uvek plaćaju papirnim novčanicama i sitnišem. Građani tako štite svoju privatnost, jer u digitalnom svetu ovaj način plaćanja je poslednja preostala mogućnost da se izbegne da banke i država prate novčane tokove i nadgledaju kako i za šta pojedinac troši svoje pare.

Država, inače, sve češće baca pogled na konto građana: U toku 2014. godine razne državne agencije tražile su uvid u oko 230.000 privatnih konta - što je najviše do sada, sa tendencijom rasta!

Drugi razlog je to što država, ukoliko prvi put uspe da postavi granicu, sigurno na tome neće stati. Nemci imaju primer u neposrednom komšiluku: U Francuskoj je ovo ograničenje najpre iznosilo 3.000 evra, prošlog leta je limit spušten na 1.000.

Treći argument na listi je to što bi novi propis praktično sve građane Nemačke stavio pod sumnju da se ne drže zakona i da im novac treba za isplate rada na crno ili pranje novca. Zbog nedozvoljenih transakcija malog broja kriminalaca, cela nacija bi bila pod sumnjom. Poverenje postoji do 5.000 evra, a ko ima više, sigurno novac nije zaradio na pošten način.

Zavisni od tehnike

Četvrti razlog je to što keš uvek radi, a tehnika ne. Šta će građanin kad kompjuter ili telefon zakažu i transfer novca nije moguć? Kad imate gotovinu u rukama, to ne može da se desi.

"Pojedinac se stavlja u situaciju da je u potpunosti zavistan od tehnike, na koju ne može da ima ni najmanji uticaj", kaže šef Šparkase Georg Farenson.

Peti razlog je to što cilj koji političari zvanično navode kao osnovni povod za ove izmene - ograničavanjem količine keša jednostavno ne može da bude ispunjen, kažu eksperti.

Profesor Fridrih Šnajder sa Univerziteta u Lincu procenjuje da bi rad na crno opao za manje od dva odsto, dok oni koji se bave pranjem novca već duže vreme koriste digitalni novac, lažne identitete i lažna konta u bankama. Za veće transfere osmišljen je i sistem prebacivanja novca pomoću kurira, koji s kraja na kraj sveta tzv. lančanim transakcijama prenose milione. Žrtve bi bili, kao i uvek, obični građani.

Auto samo za keš

Ko plaća više od 5.000 gotovinom? Novinari lista "Frankfurter algemajne cajtung" se pitaju jesu li to zaista samo kriminalci ili se to dešava i normalnom potrošaču? Gotovo celo tržište polovnih automobila funkcioniše na taj način. "Čak 90 odsto privatnih prodavaca hoće isključivo keš, ali i 46 odsto auto-salona svoj posao takođe obavlja tako", kaže Sebastijan Lorenc sa portala Autoskaut 24. Slično je i sa firmama koje se bave manjim građevinskim radovima. Tržište nekretnina je, sa druge strane, gotovo potpuno orijentisano na elektronska plaćanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online