Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.02.2016.
05:13
Deutsche Welle A

Grci u glas: Tajni plan EU tera nas u Srbiju i Bugarsku

Sve više preduzeća čiji su vlasnici pripadnici srednjeg sloja, seli se u susedne zemlje. Grčka država tako ostaje bez važnih poreskih prihoda

Reuters
Poreski sistem tera Grčke privrednike da traže alternative

U bugarskom gradiću Petrič, uz granicu s Grčkom i Makedonijom, svoje sedište ima na stotine grčkih malih i srednjih preduzeća. Sva ona su u proteklih desetak godina okrenula leđa svojoj zemlji i preselila se u Bugarsku. Petrič, samo 120 kilometara udaljen od Soluna, samo je jedan od mnogih takvih primera.

U tom gradiću fabriku cipela ima i Kostas Amanatidis. Firmu je preselio u Bugarsku i za sada se nije pokajao.

- Ovde je sve drukčije nego u Grčkoj“, kaže i uopšte ne zna koji razlog za preseljenje da navede kao prvi: "Kako država ovde funkcioniše? Kako radi poreska služba? Kako sprovode zakone?“ Jednostavno se, kaže, plaćaju porezi i – problema nema. "Niko ne dolazi i traži više od onog što ste obavezni da plaćate. Već 20 godina za samo deset dana prijavljujete novo sedište firme i dobijate bugarski poreski broj - Pritom, podseća Amanatidis, u Bugarskoj je tada još postojala carina, jer ta zemlja tada nije bila članica Evropske unije.

Grčki preduzetnici jedinstveni

Proizvođač cipela Amanatidis ima visoko mišljenje o bugarskoj državi i njenom birokratskom aparatu. I nije jedini. Sličnog je mišljenja i modna dizajnerka Marija Papadopulu koja je nedavno u Petriču otvorila malu krojačku radionicu. Nakon što je imala sve manje narudžbi, jer njeni nemački naručioci radije proizvode u Kini, i ta dizajnerka je, teška srca, bila primorana da napusti Grčku - iako je radna svakodnevica u Bugarskoj teža.

Jedan od dodatnih razloga zašto je otišla u Bugarsku jeste poreski sistem u Grčkoj koji je, kaže, neprijateljski nastrojen prema preduzetništvu.

- Od sveg srca bih želela da se vratim u Grčku, ali to je nemoguće zbog tamošnje poreske i cenovne politike - kaže ona.

Priča da je u Grčkoj imala visokokvalitetnu radionicu, a da je u Petriču preuzela prostorije sa zidovima šperploča.

- U Grčkoj sam imala kvalifikovane i stručne radnike, a ovde moram sama da obučim ljude. dodaje ona.

I poreski savetnici traže utočišta

Reuters
Jedna porez sustiže drugi

Dilemu u kojoj se nalaze grčka preduzeća veoma dobro poznaje poreski stručnjak Dimitris Mihelakis. Zato je i on odlučio da se preseli u Bugarsku kako bi grčkim preduzetnicima pomagao na licu mesta. Uveren je da je haotičan grčki poreski sistem razlog za bekstvo mnogih grčkih firmi i navodi primere:

- Deset odsto poreza na dohodak u Bugarskoj je mnogo manje od 35 odsto kod nas - kaže on.

Osim toga, dodaje Mihelakis, grči poreski sistem stalno se menja.

- Usvoji se jedna poreska stopa i, ako to nije dovoljno, onda se ona jednostavno poveća. Prošle godine je to tako bilo, usred leta, u trenutku kad je završio obradu godišnje prijave poreza. Odjednom se povećao porez na dohodak. Odjednom sam morao da obrađujem nove zahteve - dodaje Mihelakis.

Onaj ko je uprkos teškoj finansijskoj situaciji ostao u Grčkoj, prisiljen je da zbog kontrole prometa kapitala otvori račun u susednoj zemlji. Hristos Dimitrijadis, uspešan proizvođač donjeg rublja, smatra čak da iza toga stoji tajni plan Evropske unije. I nije jedini koji tako misli. Gotovo svi grčki preduzetnici uvereni su da razvoj situacije u privredi u Grčkoj nije slučajan, objašnjava Dimitrijadis:

- Ima primera na ovom svetu, ima zemalja koje su se prestrukturirale zbog jeftine radne snage, druge zemlje su danas čiste investicione oaze.Da li to žele da od te zemlje naprave turistički raj ili mesto za izbeglice? U redu – ali onda neka nam se to kaže, da znamo na čemu smo. Ovde, bar za sada, nema ničega zbog čega bi se isplatilo ostati - kaže on.

Samo se mislilo na spasavanje banaka

Reuters
Država se pogrešno nosila sa dužničkom krizom

Kriza nije započela s pogrešnom poreskom politikom u Grčkoj, smatra proizvođač tekstila Pandelis Filipidis. Njegovo mišljenje je da je sve krenulo po zlu zbog pogrešne investicione politike prethodne grčke vlade. Država se, smatra, s dužničkom krizom od početka pogrešno nosila i preduzetnike tako finansijski ostavila na cedilu.

- Likvidnost preduzeća jednostavno je prekinuta. Vlada je, nakon izbijanja krize, imala samo jednu stvar na umu: spasavanje banaka. - kaže Filipidis.

Preseljenje grčkih preduzeća se tako i dalje nastavlja. Nakon Bugarske, slede Srbija, Albanija i Turska. Grčki finansijski stručnjak Janis Sopasis zato diže uzbunu i zahteva od političke elite Grčke da malo bolje promisli o tome šta da se radi. Nedavno je Sopasis u jednoj TV-emisiji izjavio:

- Premijer Bugarske u svom govoru u Solunu nije bezrazložno rekao: zahvaljujemo Grčkoj što je kod nas stvorila 100.000 novih radnih mesta. Mislim, to bi sve ovde trebalo dobro da prodrma - kaže on.

Vula Tektonidu, generalna sekretarka za ekonomske odnose i razvojni rad pri grčkom Ministarstvu privrede, smatra da je se takve izjave itekako tiču. Ona ujedno upozorava da bi trebalo biti oprezan kako Grčka ne bi postala žrtva starog sistema: "Svi mi želimo da se ovde ponovo pokrene preduzetništvo. Ali ne ona preduzeća koja samo na brzinu novac sklone na stranu i više se ni o čemu ne brinu. Ja to više ne mogu da gledam: bolesna preduzeća, zdravi preduzetnici!“

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online