Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 22.02.2016.
11:21
Vestionline A

Amerikanci u panici - kupiće ih Kina

Kineske kompanije kupuju strane kompanije, uključujući i američke i to u rekordnom broju, a to izluđuje američke kongresmene.

commons.wikimedia.org/Χρήστης Templar52
Kinezi namerili da kupe pola Amerike

"Dženeral elektrik" nedavno je prodao svoj biznis sa kućnim aparatima kineskom Haieru za 5,4 milijarde dolara, Zoomlion je kupio firmu koja se bavi proizvodnjom opreme za dizanje teških tereta "Terek korporejšn", konglomerat Dalian Vanda kupio je holivudski filmski studio Legendari za 3,5 milijardi, a HemČajna je kupila švajcarsku "Singentu" i za to platila gotovo neverovatnih 48 milijardi dolara.

Dodatno, pojednostavljeni konglomerat HNA Grupa nedavno je najavio preuzimanje teč kompanije za distribuciju "Ingram Mikro" za 6 milijardi dolara. 

Ipak, najproblematičnija akvizicija do sada predstavlja kompanija Čonking kasin enterprajs grup koja želi da kupi berzu u Čikagu. 

Prošle nedelje je 45 članova američkog Kongresa potpisalo peticiju Odboru za strane investicije, čije je odobrenje neophodno za zaključenje sporazuma, zahtevajući "detaljnu i rigoroznu istragu" akvizicije čikaške berze. Zakonodavci su tražili da se stopira akvizicija ako istraga pokaže da su kupci povezani sa kineskom vladom ili vojnim telima. 

- Umesto pridržavanja pravila o otvorenom i slobodnom tržištu, njihove performanse su pod uticajem dominacije kineske vlade na tržištima. Dalje, vladine manipulacije kursom i dalje su nerešiv problem za vladu SAD - piše u peticiji. 

Prema podacima konsultantske kuće "Dealogic", broj spajanja i akvizicija ove godine popeće se na 102 transakcije ukupne vrednosti 81,6 milijardi dolara. 

"Biznis insajder" piše da treba očekivati da će se ovaj trend nastaviti, što zbog usporenog privrednog rasta u Kini, što zbog cena van Kine, usled rasprodaje akcija na zapadnim tržištima kapitala koja i dalje ne jenjava. 

Privredni rast u Kini prošle godine je bio najniži u poslednjih 25 godina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.02.2016. 14:14
- Zašto rasprodaju "zapadnjaci" akcije? Vele da im je privreda čvrsta a akcije vrijedne. Kome će sada profit od toga da ide? Kome je do sada išao. Ko ima toliko američkih para i USA državnih obveznica da kupuje svo Fizičko zlato sa berze u ŠANGAJU a ne u Londonu. Ko nemilice troši USA novac i kupuje sve što ima realnu vrijednost samo da ga što manje ima? ZAŠTO??? Ćirko i usa-eu nemaju vijuge da se ovo zapitaju.
Ponedeljak 22.02.2016. 16:06
Prvo ce da ih kupe (jeftino zbog dugova) a zatim ce da uklone dolar sa globalnog trzista. :D))) Tendencija izbeglickog talasa, ovoga puta Amerikanaca, ocekuje se teski porast u narednim periodima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online