Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.05.2010.
00:17
Tanjug, RTS A

Penzije ispod 60 odsto zarade!

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je da je Međunarodni monetarni fond odbio zahtev Srbije da penzije ne budu manje od 60 odsto prosečne zarade i da to neće biti navedeno u novom zakonu o penzijskom osiguranju.

Najveće penzije 60 odsto prosečne zarade: Diana Dragutinović

"U svakom slučaju, najvažnije je da visina penzije zavisi od doprinosa penzionera i godina radnog staža", rekla je Dragutinovićeva za RTS na pitanje o visini penzija.

Ministarka je najavila da će se u narednih desetak dana tačno znati na koji način će biti podeljeno 6,5 milijardi dinara dobiti javnih preduzeća namenjenih za pomoć zaposlenima, penzionerima i siromašnim opštinama.

"Dve milijarde dinara namenjeno je državnim službama, dve milijarde dinara penzionerima, jedna i po milijarda korisnicima socijalne pomoći i jedna milijarda dinara najsiromašnijim opštinama", rekla je Dragutinović.

Dragutinović je navela da će se prilikom raspodeljivanja tog novca
voditi računa "o visini primanja", kao i količini novca koja se može potrošiti za pomoć.

Još 380 miliona evra od MMF-a

Posle nedelju i po dana pregovora, Misija MMF i Vlada Srbije postigli su dogovor o četvrtoj reviziji kreditnog aranžmana koji će Srbiji omogućiti povlačenje dodatnih 380 miliona evra za podršku deviznim rezervama.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je rekla da je dogovoreno da se poveća deficit budžeta zbog manjka javnih prihoda, na 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, sa ranije dogovorenih četiri odsto, pošto očekivani privredni oporavak nije išao predviđenim tempom.

Dogovoreno je i da se izdvoji 6,5 milijardi dinara za isplate najugroženijim kategorijama stanovništva - penizionerima, zaposlenim u javnim službama i siromašnim opštinama. Isplatiće se, prema dogovoru, takođe i zaostale zemljoradničke penzije.

U sporazumu su revidirane očekivane stope ekonomskog rasta sa dva odsto, na jedan i po procenat u ovoj godini i na tri sa ranije planiranih četiri procenta u 2011. godini, rekla je ministarka finansija.

Ciljana inflacija u ovoj godini ostaje, prema rečima Dragutinovićeve, na ranije predviđenom nivou od šest odsto, plus - minus dva procenta,a naredne godine 4,5 odsto, plus minus dva.

MMF je 15. maja 2009. godine odobrio Srbiji novi stend-baj aranžman u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Sredstva tog kredita koriste se za jačanje deviznih rezervi, kao podrška ekonomskom programu Vlade Srbije za umanjenje uticaja svetske ekonomske krize.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online