Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 27.06.2016.
10:10
Vestionline, RTS A

Britanija vene, mi cvetamo

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da intervencija na međubankarskom tržištu od 40 miliona evra u petak nije neuobičajena.

Tanjug
Rejting negde pada, a negde raste...

Govoreći o kretanju kursa nacionalne valute posle odluke građana Velike Britanije da napuste Evropsku uniju, Tabakovićeva je za RTS kazala da NBS u petak nije reagovala neuobičajeno i dodala da je intervencija u januaru kada je krenuo talas povlačenja investitora sa srpskog tržišta bila i duplo veća.

- Nismo reagovali ništa više nego u januaru recimo, taj dan (petak, 24. jun) je bio uobičajen, priznanje za brzinu reakcije dobili smo od svih onih koji ne znaju da se mi suočavamo sa takvom situacijom već šest meseci - kazala je Tabakovićeva. 

Navela je i da je mandatar Aleksandar Vučić u petak odmah sve objasnio na konferenciji za novinare posle sednice vlade i da nema mnogo toga da doda. 

Ističući da je politička stabilnost ključna za finansijsku, Tabakovićeva je navela da Britanija ima premijera u ostavci, da pljušte ostavke, jedna od najotvorenijih privreda sveta zatvorila je vrata EU, a prisutna je opšta nesigurnost.

- Ako imate političku stabilnost imaćete i finansijsku stabilnost i onda ide i poboljšan rejting, njihovi izgledi za zaduživanje su pogoršani, a nama rejting raste - navela je guvernerka. 
 

Na pitanje kako će srpska Centralna banka odgovoriti ako bude novih nestabilnosti zbog "bregzita“, Tabakovićeva je odgovorila: Isto kao što je radila četiri godine unazad, postavljajući stabilne osnove za funkcionisanje i zajedno sa Vladom Srbije. 

 - Sve vreme smo neuravnoteženosti uravnotežavali, oprezno intervenisali na tržištu, uvećali neto devizne rezerve - kazala je ona. 

Nisu svi zaduženi u švajcarcima, socijalni slučajevi 

- Žao mi je kada govorimo o tom problemu, ali bojim se da je očekivanje da se problem reši na drugačiji način od onoga koji je ponudila NBS i Vlada Srbije, da se svaki kredit razmatra pojedinačno sa svakim klijentom, dovelo do toga da građani dođu u još nezavidniju situaciju - kazala je Tabakovićeva na konstataciju RTS-a da jeBregzit dodatno ojačao švajcarski franak i opteretio dužnike u toj valuti. 

Tabakovićeva je kazala da u Srbiji ima 20.400 kreditnih partija u švajcarskim francima, a da je zaduženih građana u toj valuti ukupno 16.569. 

To znači, kako je objasnila, da 3.831 građanin ima po dva kredita u švajcarskim francima, što znači da među dužnicima u toj valuti nisu svi jednaki, niti socijalni slučajevi, i da ne želi da iko preporučuje banci i državi da zavlači ruku u džep svih građana, kako bi se rešili problemi pojedinaca.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.06.2016. 10:33
Када у једној држави ради само 35% радно способног становништва, када је држава практично без индустрије, када и без великих индустријских потрошача Србија кубури са енергијом, када је инфраструктура трагично запуштена, тада економска пропаст не долази, она је већ ту .Јоргованка је изгубила везу са реалношћу.Незнам дал је свесна да Србија гладује.Никада се није горе живело а наде за бољитак има само за оне који је тапшу по рамену у њеној приватној фирми која се зове Србија .
Ponedeljak 27.06.2016. 11:24
Где је мој и где су остали коментари ??
Ponedeljak 27.06.2016. 11:32
raikkonen обрисао си моје коментаре али да ја тебе посетим да и ја знам да бришем коментаре па тако све док ти бришеш коментаре брисаћу и ја коментаре.Ти не волиш Слободана Милошевића и зато бришеш моје коментаре да се не види слика Слободана Милошевића.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online