Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 30.08.2016.
22:29
blic.rs A

Kome se prikloniti: Rusija ili Evropa, pitanje je sad...

Mada u našoj zemlji postoje jake struje koje se zalažu za napuštanje proevropske politike i zaokret ka Rusiji, posebno u svetlu najnovijih regionalnih trvenja na koja je EU zasad ostala nema, statistika pokazuje da najviše investicija, donacija i robe dolazi iz Evrope i ide u nju.

pixabay.com
Srbi više vole Ruse, ali kad se sve stavi na papir, iz EU dolazi više sredstava

Evropske kompanije su u Srbiju uložile pet puta više novca nego ruske, donacije iz EU mere se u milijardama evra, dok je izvoz robe iz Srbije u EU na nivou ukupne trgovinske razmene naše zemlje sa Rusijom, dakle uvoza i izvoza zajedno, piše "Blic".

Prethodnih deset godina evropske kompanije bile su vodeći investitori u Srbiji. One su u našu zemlju u tom periodu uložile gotovo 15 milijardi evra, što je čak 73 odsto svih investicija koje su došle u Srbiju. EU je tradicionalno ključni i najveći trgovinski partner Srbije, sa udelom preko 63 odsto u njenom ukupnom izvozu i uvozu.

Investicije na prvom mestu

Ekonomista Mahmut Bušatlija kaže da je najvažnije videti kolike su strane direktne investicije i koliku zaposlenost one nose.

- Važni su svi efekti investicija Evrope i Rusije, dok na zaduženost Srbije u tim zemljama treba gledati pozitivno samo ukoliko su krediti razvojni.

Od 2009. izvoz srpskih proizvoda u EU je porastao sa 1,2 milijarde u 2009. na 3,2 milijarde u 2015, što je rast od 125 odsto. Prošle godine Srbija je preko 47 odsto ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda izvezla u EU, za više od 1,2 milijarde evra.

Posmatrajući donacije od 2000, Evropska unija dala je Srbiji gotovo tri milijarde evra pomoći u svim oblastima - od vladavine prava, preko reforme državne uprave do zaštite životne sredine, razvoja zdravstva i poljoprivrede. Srpsko zdravstvo bespovratno je dobilo 147 miliona evra, a samo tokom poplava Evropa je iz IPA fondova pomogla Srbiji sa 30 miliona evra.

S druge strane, ruske investicije u Srbiji dostigle su 2,4 milijarde evra, robna razmena je - 2,3 milijarde dolara, s tim da uvoz značajno nadmašuje izvoz. Rusija se, doduše, poslednjih godina penje na lestvici kada je u pitanju robna razmena, ali je i dalje ispod razmene Srbije sa Italijom ili Nemačkom. Rusi u Srbiji traže jabuke, meso, alkohol, šljive, kukuruz... S druge strane, u srpskom uvozu iz Rusije godinama dominiraju energenti - sa 75 do 80 odsto. Rusija nam je dala i kredit za razvoj železnica od 800 miliona dolara.

Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN, kaže da Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ali da taj aranžman nije dovoljno iskorišćen.

- Samo po tom osnovu Srbija bi mogla da poveća svoj izvoz u Rusiju bar za 30 odsto. EU ostaje dominantni ekonomski spoljnotrgovinski partner Srbije, i to se neće promeniti. Mnogo više, naravno, Srbija dobija od EU, ali kod običnih građana na neki volšeban način dominira uverenje da su Rusi veći donatori od Evropljana. To doduše i nije neko čudo jer se u Srbiji i na izborima glasa iz nekog uverenja, a ne na osnovu stanja u novčaniku - ocenio je za "Blic" Ćulibrk.

Naravno, odnos Srbije prema partnerima u međunarodnoj zajednici nije samo ekonomsko već i političko pitanje. Ipak, ni tu ne bi trebalo da bude dileme, s obzirom na to da smo ozbiljno zakoračili u proces evropskih integracija, otvorili neka poglavlja i nadamo se skorom otvaranju još nekih. I ma koliko se to nekima ne sviđa, teško da se na tom planu može ići u rikverc.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.08.2016. 22:33
Коме се приклонити ??? Никоме . Србија треба да буде сама себи газда а да има велико пријатељство са оним државама света које желе пријатељство са Београдом .
Četvrtak 01.09.2016. 23:15
Ko je bliži Srbima, Evropa ili Rusija? Tu nema dileme i pitanje je suvišno. EVROPA. Sa Rusijom nemamo ništa zajedničko. Pravo pitanje je : U kojoj valuti bi štedeli eurima ili rubljama? Kada prevagnu ovi sa rubljama ( ne sumnjam da ima i takvih) onda ću verovati u rezultate istraživanja. Ovako...
Četvrtak 01.09.2016. 23:18
Mada nisam sigurna da li je Srbija u Evropi, s obzirom na demagoška lupetanja politikanata, koja slušamo svakoga dana u neograničenim količinama, ali sam sasvim sigurna, da nam je Evropa, barem geografski, mnogo bliže. Valjda su nas i zbog te geografske blizine kl-ali, proterivali, pokrštavali i bombardovali više puta u poslednjih stotinak godina?! Prema ovim poluoficijelnim lupetanjima srpske pete kolone, koja se predstavlja kao svjest i savjest ovoga naroda, to su, opet, radili za naše dobro. S obzirom na to, možda nam Rusija nije neprijatelj baš zbog te geografske daljine. Valjda im se nije isplatilo kao našim aktuelnim "prijateljima" da prevaljuju toliki put. Ipak ja bih, da mi niko bombama, oduzimanjem teritorija, kl-anjem, pokrštavanjem i etničkim čišćenjem ne dokazuje svoju "vatrenu ljubav". Meni je nekako draža ruska hladnoća i indiferentnost. A, kao recidivu zastarelog i prevazidjenog načina razmišljana, najdraža mi je i najbliža Srbija, mada će to nekome, a posebno onima koji pripadaju dezertersko-defetističkoj eliti, izgledati patetično.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online