Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 22.10.2016.
00:14
Vestionline A

Italijanski mediji: Ekonomski rat i špijunske igre zapalile Siriju

Gas i nafta su oduvek u žarištu problema na Bliskom istoku, piše italijanski list "Il sole 24 ore" ističući da je uzrok rata u Sirji upravo moćan gasovod.

Reuters
Borba za naftu ostavila pustš

Kako navode, rat je tamo počeo zato što je sirijski predsednik Bašar al Asad odbio da prihvati da preko sirijske teritorije prođe moćan gasovod iz Katara u Evropu".

To je, navodi list italijanskih poslovnih krugova, predočio i Robert Kenedi Mlađi u analizi u časopisu Politiko, u kojoj je objasnio da su "pravi uzroci rata u Siriji odbijanje Al Asada da pristane na gasovod od Katara do Evrope, zbog čega je na Zapadu pokrenuta kampanju blaćenja Asada".

Kenedi Mlađi, rođak bivšeg američkog predsednika Džona Kenedija, navodi da ta kampanja ocrnjivanja šefa vlade u Damasku "nije počela zbog mirnih protesta sirijske opozicije u vreme 'arapskog proleća' 2011, već kad je Katar 2009. ponudio da izgradi gasovod vredan deset milijadi evra koji bi išao preko Saudijske Arabije, Jordana, Sirije i Turske" u Evropu, a to odbio Asad.

Gasovod protiv interesa Rusije

Predsednik Asad, dodaje se u tekstu, to je obrazložio i time što bi ovaj gasovod došao u sukob s interesima njegovog saveznika Rusije, najvećeg isporučioca gasa Evropi.

- Eto dobrog razloga da se sagledaju i pobude za intervenciju Moskve u Siriji, pa i nedavnog susreta u Ankari turskog predsednika Erdogana i ruskog predsednika Putina i njihovog dogovora da obnove planove za izgradnju gasovoda Turski tok - napominje Il sole 24 ore.

I primećuje da se "mora biti oprezan kad se govori o energetskim bilateralnim projektima na Bliskom istoku: ako nekome činiš uslugu, budi siguran da ćeš nauditi nekom drugom".

Milanski dnevnik dodaje da je Asad 2010. počeo da se dogovara s Iranom, svojim istorijskim šiitskim saveznikom, a ključnim protivnikom Amerike i Saudijske Arabije, o izgradnji gasovoda velikog kapaciteta koji bi iranski gas preko Iraka slao u Liban, Siriju i dalje u Evropu…

Obaveštajne službe finansirale opoziciju

Il sole 24 ore kaže da je Kenedi mlađi naveo obaveštajne podatke da su odmah američke tajne službe, zajedno s Katarom i Saudijskom Arabijom, krenule u finansiranje sirijske opozicije i pripreme za rušenje režima u Damasku.

"A istovremeno su u junu 2011. Ujedinjeni arapski emirati, u ime zemalja Zaliva, ponudili Asadu finansijsku podršku od ravno 150 milijardi dolara da raskine s političkim, ekonomskim i vojnim savezništvom s Teheranom".

"Za uzvrat su, pored novca, zemlje Zaliva obećale da će biti obustavljena pobuna protiv Damaska", ističe se u napisu italijanskog lista.

Asad je to odbio i ambasadori SAD i Francuske u Damasku su otišli u središte pobunjenika u gradu Hama da podrže bunu protiv sirijske vlade.

"Tako se opravdani bunt naroda protiv autokratskog i brutalnog režima preobratio u rat preko posrednika (pobunjenika) uz učešće i Turske, a uz blagoslov tadašnje američke državne sekretarke Hilari Hilton i novca koji je stizao iz Saudijske Arabije i Katara", navodi se.

CIA organizovala državni udar u Damasku

Katarski gasovod, odbijen 2009, bi bio, podseća se u analizi, neka vrsta proširene verzije gasovoda Taplin, koji su još 1947. hteli da izgrade američka kompanija Behtel i saudijska firma Aramco, pa kad je to zaustavio sirijski parlament, CIA je organizovala državni udar u Damasku.

Potom su 1953. Britanci i Amerikanci, glavni je bio lokalni šef CIA sinovac predsednika Ruzvelta, organizovali rušenje iranskog predsednika Mosadeka koji je nacionalizovao industriju nafte… a slični događaji su usledili proteklih decenija u regionu.

Francuzi i Britanci su Bliski istok još 1916. posle pada Otomanske imperije sporazumom Sajks-Piko podelili na svoje interesne zone, pa su Britanci dobili naftom bogati Mosul (oko koga SAD upravo vodi žestoku bitku s islamistima), a Francuzi su dobili pod svoju kontrolu Siriju i Liban.

U napisu se kaže da bi se istorija u Mesopotamiji i Siriji možda na neki način i ponovila da nije došlo do ruske intervencije u septembru 2015, "a Moskva je činilac koji želi da popuni prazninu koju su tamo ostavili Amerikanci koji su decenijama bili presudni činilac u toj oblasti".

POVEZANE VESTI

Subota 22.10.2016. 22:44
U pozadini svakog sukoba je nekakav interes, najčešće velikih sila. U ovom slučaju je jasno zašto Rusija i Iran brane Asada odnosno zašto ga zapadne zemlje uz pomoć zalivskih monarhija napadaju. I to je suština sukoba u Siriji i jedina istina. Priče o demokratijama, ljudskim pravima, humanitarnim intervencijama, savezništvima itd. su samo šarene laze ili ukrasni papir u koji se umotava istina tj. interes. I uvek stvari u međunarodnim odnosima treba posmatrati na taj način, dakle niti jedna velika sila svoje akcije ne bazira na prijateljstvu već na interesu koji u tom momentu ima.
Subota 22.10.2016. 22:45
Znači u tom grmu leži zec. To smo i nagađali jer zašto bi se USA tako energično borila na bliskom istoku i jedan za drugim rušila postojeće vlade tražeći neku koja je samo njoj sklona a napravila svuda haos i beznađe. Izgleda da je na taj način spontano i nastao IS a kraj beznađu se nevidi.
Ponedeljak 24.10.2016. 16:49
Покушаји Вашингтона и Брисела да натерају руске банке и компаније да се придржавају санкција које је Вашингтон увео против Сирије представља најгрубље кршење међународног права. Постоје општи прописи у међународном праву, а међу њима је и онај који каже да се у унутрашње послове државе нико не сме мешати. А све наведене банке су регистроване и раде на територији Руске Федерације, те и поштују законе Руске Федерације.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online