Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.12.2016.
10:25
Vestionline A

Putin objavio: Rusija je napravila najveći privatizacioni dil na svetu

Rusija je objavila da je prodala manjinski udeo od 19,5 posto državnog naftnog diva Rosnjefta za 10,5 milijardi evra katarskom državnom investicionom fondu i kompaniji za trgovinu sirovinama Glenkor.

Reuters
Pronašao kupce za deo Rosnjefta: Vladimir Putin

To je u sredu objavio ruski predsednik Vladimir Putin, posle sastanka s izvršnim direktorom Rosnjefta Igorom Sečinom.

- To je najveći privatizacioni posao, najveća prodaja i akvizicija u globalnom naftnom i plinskom sektoru u 2016. godini - rekao je Putin poslesastanka.

Država će zadržati kontrolni udeo, a već od ranije udeo u Rosnjeftu, najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji i jednoj od najvećih u svetu, od 19,75 posto drži britanski naftni div Britiš petroleum.

Popuna budžeta zbog krize

Dugo vođeni pregovori o privatizaciji Rosnjefta deo su napora ruske Vlade da proda deo državne imovine kako bi popunila budžet koji je u problemima zbog dvogodišnje recesije, pada cena nafte i sankcija zapada zbog ruske intervencije u Ukrajini.

Nedavno je istekao planirani rok za prodaju udela u Rosnjeftu, pa su se na finansijskim tržištima pojavile spekulacije da će pokušaj pronalaženja stranih investitora propasti i da će udeo države otkupiti sam Rosnjeft.

Verovalo se da će sankcije zapada odvratiti velike investicije u Rusiju, premda zapadnim kompanijama nije bilo izričito zabranjeno učestvovanje u privatizaciji Rosnjefta.

Pregovori s 30 kupaca

Igor Sečin je rekao, nakon razgovora s Putinom, da su vođeni razgovori s više od 30 potencijalnih kupaca udela u Rosnjeftu. Objavio je i da će Glenkor i katarski državni fond osnovati konzorcijum i da će imati iste udele u Rosnjeftu.

Glenkor, britansko-švajcarska kompanija za trgovanje sirovinama, objavila je da će transakciju finansirati delimično sa sopstvenih 300 miliona evra, dok će ostatak finansirati banke i katarski fond.

Katarski državni fond, koji je inače jedan od najvećih investitora u Glenkoru, dosad se nije oglasio o transakciji.

Analitičari kažu kako bi Glenkor od te transakcije mogao da profitira zbog pristupa Rosnjeftovoj proizvodnji nafte, dok će se katarski fond učvrstiti na poziciji jednog od najvećih investitora u jednom od najvećih svetskih biznisa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online