Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.06.2017.
12:31
b92.net, Vestionline A

Srpska čokolada osvaja Rusiju: 80 odsto više

Novi pogon fabrike čokolade Neli otvoren je u Loznici, a investicija vredna tri miliona evra obezbediće 50 novih radnih mesta.

pixabay.com
Srbiji sigurno neće "manjkati" čokolade

Novi pogon će povećati proizvodnju fabrike za 80 odsto.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je proizvodni pogon fabrike i istakao da je ova kompanija primer preduzetništva kakvo treba da postoji mnogo više u Srbiji. 

- Porodično preduzeće u kome zajedno rade sve generacije, u kome su krenuli sami od svog kapitala i stigli od jednog do 300 zaposlenih. Vlada Srbije je ponosna na naše preduzetnike i trudimo se da radimo što bolje da im obezbedimo mogućnost plasmana u inostranstvo, ali i dobre i predvidljive uslove za poslovanje u Srbiji - rekao je Vulin novinarima prilikom otvaranja fabrike. 

On je naveo da će se vlada Srbije i nadalje truditi da izjednači subvencije i pomoć od države kada su u pitanju domaći i strani proizvođači na našem prostoru. 

- Želimo da omogućimo svima da se podjednako dobro razvijaju i traže puteve i za prodaju robe u zemljama bilo Cefta sporazuma bilo zajedno sa nezavisnim državama - rekao je Vulin. 

Ministar je dodao da su ovakve fabrike važne, jer čitavom svetu pokazuju koliko smo u stanju da proizvedemo i da se borimo na tržištu sa svetskom konkurencijom koja je velika. 

- Vlada Srbije je i do sada vođena politikom predsednika Vučića radila na tome da Srbija bude stabilna, sigurna, mirna i bezbedna zemlja. To je preduslov za bilo kakav privredni razvoj i njegov garant. Mi ćemo nastaviti da vodimo zemlju baš tako - naglasio je Vulin. 

On je dodao da iz političke proizilazi ekonomska stabilnost, proizvodnja i nova zapošljavanja. 

- Kada smo mi preuzeli odgovornost za upravljanje Srbijom nezaposlenost je bila 24 odsto, sada je 13. To je još uvek previsoko i daleko od naše želje da budemo ispod 10 procenata, ali to govori da idemo napred - zaključio je Vulin. 

Direktor fabrike Neli Mitar Obradović rekao je da je za ovu fabriku jako bitan izvoz u Rusiju, i da mu je drago što je vlada potpisnica sporazume o slobodnoj trgovini sa tom zemljom, kao i Cefta sporazuma koji omogućava prodaju proizvoda bez carine sa zemljama u regionu . 

- Za nas je izvoz u Rusiju jako važan, planiramo da najviše izvozimo u Rusiju. Ovim otvaranjem proširujemo asortiman na 40 vrsta čokolada i idemo napred - rekao je Obradović. 

Trgovinski predstavnik Ruske federacije, Andrej Nikolajevič Hripunov rekao je da je ovo dobar primer i za druga srpska preduzeća. 

- To je firma gde je zaposleno više stotina ljudi, porodica i to je dobar primer. Ja pozdravljam dobru saradnju sa Ruskom federacijom, ugovor o slobodnoj trgovini stvara dobre uslove za saradnju imajući u vidu Evroazijsku integraciju, on otvara nove mogućnosti ne samo u Rusiji, nego i u Belorusiji i drugim članicama ove integracije - istakao je Hripunov. 

On je dodao da se nada i očekuje otvaranju novih fabrika ne samo u Srbiji, nego i u Rusiji. 

- Vaši proizvodi veoma su popularni u Rusiji i ja se nadam da ćemo u budućnosti preći sa klasične trgovine na otvaranje novih radnih mesta u Srbiji i Rusiji - rekao je Hripunov. 

Direktor sektora za industriju Privredne komore Srbije, Miroslav Lutovac rekao je da su ovakve fabrike lepi primeri za sve one koji to hoće da vide. 

- Pokazujemo da je u Srbiji moguće kvalitetno raditi, sopstvenim sredstvima uz podršku, ali je jako bitno da ovu poruku pošaljemo mladim privrednicima koji razmišljaju da pokrenu svoju proizvodnju. Ovo je važno i za regionalni razvoj na kome insistiramo, a kada tome dodamo da je ova kompanija orijentisana na izvoz onda je to pravi biser u srpskoj privredi - rekao je Lutovac dodavši da je jako važno imati jasan cilj i proizvod. 

Fabrika konditorskih proizvoda Neli osnovana je 2007. godine i danas svoje proizvode izvozi u 12 zemalja i na tržište Rusije, Belorusije i Jermenije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online