Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.07.2017.
00:22
Dojče vele A

Dobro Nemci, dokle više?

Ima li kraja prevarama u nemačkoj auto-industriji? Manipulacijama sa vrednostima izduvnih gasova na osnovu kojih se demonstrira nemačka tehnička premoć? Naime, najnoviji skandal potresa firmu Dajmler.

pixabay.com
Šta se dešava sa nemačkim proizvođačima?

Berlinski Tagesšpigel piše da je i "Dajmler pod sve jačim pritiskom. Moguće je da je manipulisano i do milion dizel-motora. Šta to znači za automobilsku industriju?", pita se novinar Henrik Mortzifer.

"Za razliku od Folksvagena, još ništa nije dokazano. Zato i dalje važi reč šefa koncerna Ditera Cečea iz 2015. godine: principijelno se držimo zakona i nismo izveli nikakve manipulacije sa našim vozilima."

Dajmler, Nemački zavod za motorna vozila, nemački ministar saobraćaja i pravosuđe - niko od njih nije hteo da komentariše najnovije izveštaje i spekulacije. No, jasno je da vlasti SAD i nemačka državna tužilaštva vode intenzivne istrage u vezi sa "dizel-aferom" i da su poslednjih dana bitno pojačali pritisak. I to ne samo na Dajmlera, već i na više drugih proizvođača automobila i auto-opreme.

Pre nedelju dana je u istrazi protiv Folksvagenove firme Audi prvi put uhapšen jedan osumnjičeni u Nemačkoj. Reč je o bivšem stručnjaku za razvoj motora optuženom za prevaru i nedozvoljeno reklamiranje. U firmi Audi je proizveden softver koji je kasnije primenjen i u Folksvagenovim vozilima - on je služio za manipulisanje rezultatima merenja štetnih gasova. Istraga pod istim sumnjama je pokrenuta i u Poršeu. 

Trenutno državno tužilaštvo u Folksvagenu vodi istragu protiv 40 osumnjičenih, među kojima je i šef koncerna Martin Vinterkorn. Protiv njega, kao i drugih visokih funkcionera koncerna vode se istrage i zbog manipulacija na tržištu [...] Krajem juna, pravosuđe SAD je raspisalo međunarodne poternice za petorim bivšim menadžerima i funkcionerima Folksvagena - dvojica od njih su u pritvoru, jedan važi kao krunski svedok. Folksvagen je uspeo da priznanjem krivice i plaćanjem odštete sa ukupnim volumenom od 22 milijarde dolara izdejstvuje obustavljanje istrage zbog prevare. U Evropi postoje bezbrojne tužbe akcionara i vlasnika automobila protiv Folksvagena. 

"Predmet istrage je i firma Boš koja je proizvela softver za manipulisanje mernim vrednostima izduvnih gasova. Istražitelji smatraju da je to saučesništvo u prevari. U SAD je Boš u okviru sudskog poravnanja već platio vlasnicima dizel-vozila 327,5 miliona dolara", prenosi javni servis ARD.

Zidojče cajtung, te javni servisi WDR i NDR izveštavaju da je Dajmler od 2008. do 2016. prodavao vozila koja emituju nedozvoljeno veliku količinu štetnih gasova [...] Pomenuti mediji prenose da su u dve klase motora (OM642 i OM651) bili ugrađeni nedozvoljeni uređaji koji su pravo prečišćavanje izduvnih gasova aktivirali samo prililkom testiranja, dok su ga u normalnoj vožnji isključivali. Takvi motori su bili ugrađeni u gotovo sve tipove Mercedesa.

Mercedes poriče da je varao javnost i - kao što su to i drugi činili - i navodi da postoji zakonski dozvoljeno odstupanje kada je reč o naknadnoj preradi izduvnih gasova na određenim temperaturama - kako bi se štitili ugrađeni delovi i sam motor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online