Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.08.2017.
11:24
Vestionline, Tanjug A

Hrvatska povećala takse 22 puta: Blokada srpske robe?

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija.

pixabay.com
Povećane takse znače teži ulazak srpske robe u Hrvatsku

Uz to je odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih, piše današnja "Politika", navodeći da taj potez neće ostati bez odgovora Beograda.

Kako prenosi beogradski list, manevarski prostor Srbije je sužen, jer nijedna odluka koju bi Srbija donela ne bi mogla da se tiče samo Hrvatske nego trgovanja sa Evropskom unijom. 

Međutim, kako list nezvanično saznaje, odgovor Srbije mogao bi da, na primer, bude "detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske", što bi bila jasna poruka ovoj zemlji da ono što rade moraju da prekinu. 

Prema navodima beogradskog lista, najnovijom odlukom da promeni pravilnik o inspekcijskom nadzoru i poskupi naknade za kontrolu hrane koju uvozi, Hrvatska je pokazala da ne odustaje od ekonomskog patriotizma, ali u ovom slučaju i preko leđa srpskih poljoprivrednika. 

Nove cene taksa su 22 puta više od dosadašnjih - umesto 90 kuna (12 evra) sada ih naplaćuju 2.000 (270 evra), piše list. 

"Jasno je kako će se nove mere odraziti na zemlje iz regiona koje nisu članice Evropske unije, pre svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se gaji na ovim područjima i izvozi iz Srbije", ocenjuje "Politika". 

Iz Hrvatske su tu odluku obrazložili da im je "dosta da idu niz dlaku zahtevima Evropske unije i ustezanja od zaštite svojih seljaka". 

"Politika" primećuje da su se onda očigledno poslužili vancarinskim merama. 

Odalović: Moramo da preduzmemo kontramere

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da Srbija mora da preduzme kontramere kako bi se pronašlo rešenje u obostranom interesu.

"Nažalost, s vremena na vreme nama se raznim administrativnim i nekim drugim merama šalju poruke koje sigurno ne idu u susret i u prilog našim željama da kvalitet naših odnosa sa Hrvatskom podižemo na viši nivo", rekao je Odalović.

Kako objašnjava, oni koji voće i povrće uvoze, na primer, iz Srbije i Makedonije, moraće da povećaju cene, pa će u prednosti biti domaća roba. 

Na uvoz iz EU se ne može uticati, ali na onaj iz trećih zemalja može, rekao je predsednik hrvatske Privredne komore, komentarišući ovih dana novi pravilnik Ministarstva poljoprivrede te zemlje. 

Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Hrvatsku u vrednosti od 116 miliona evra, a uvezla za 79 miliona. 

U izvoru Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, pa akcizna roba, piće i duvan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online