Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.09.2017.
20:24
alo.rs A

Nema nade za srpske dužnike u "švajcarcima"

Sve više dužnika širom Evrope koji su kredite uzeli u "švajcarcima" dobija sudske sporove protiv banaka. Poslednji u nizu su Rumuni, njih 69, u čiju korist je presudio Evropski sud pravde. Uprkos tome, srpski dužnici u toj valuti se ne mogu nadati ničemu van već ponuđenih mera iz 2015. godine, za koje od početka kažu da nisu dovoljne.

A. Čukić
 

Naime, Evropski sud pravde presudio je nedavno u korist 69 rumunskih dužnika u švajcarskim francima, a protiv banaka, jer, kako kažu, banke su morale adekvatno da informišu klijente o svim aspektima kredita, kao i o potencijalnim rizicima.

Pretpostavlja se da će sudovi to tumačenje iskoristiti da ponište ugovore o kreditiranju u "švajcarcima" koji su zasnovani na nepotpunom informisanju klijenata.

Ipak, srpski dužnici se ne mogu nadati nečemu sličnom.

Kako za "Alo!" poručuje guvernerka NBS-a Jorgovanka Tabaković, ta institucija je već reagovala kako bi olakšala otplate ovih kredita.

- NBS je u februaru 2015. godine donela Odluku o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema u vezi sa kreditima indeksiranim u stranoj valuti, koja predviđa četiri modela za olakšavanje otplate ovih kredita. Svih 16 banaka, koje imaju portfolio stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, ponudile su svojim korisnicima modele propisane Odlukom. Imajući u vidu da je u periodu od aprila 2015. do jula 2017. godine smanjen iznos tih kredita, može se zaključiti da su preduzete mere imale efekta - napominje Tabakovićeva.

NBS smatra da su usvojenim rešenjima stvorene pretpostavke i podsticaji - obaveznost postupanja banaka, sloboda izbora korisnika kredita, kao i podela finansijskog tereta između poverilaca i dužnika, čime se isključuje mogućnost daljih regulatornih aktivnosti NBS.

- Vlada je uputila preporuku bankama, prvenstveno usmerenu na socijalno ugrožene kategorije korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Redefinisanje ugovora između banaka i njihovih klijenata sastavni je deo poslovne politike svake banke i one su pokazale spremnost da podrže sprovođenje te preporuke - navodi guvernerka, te zaključuje da NBS u potpunosti podržava navedenu preporuku, naročito imajući u vidu da u fokus stavlja socijalnu dimenziju problema.

Šta govori evropska praksa?

U Francuskoj je taj problem rešen u korist klijenata, a slično je bilo i u Španiji, dok je Mađarska bila prva zemlja gde je ovaj problem rešen konverzijom u domaću valutu. U Poljskoj su sudovi u više stotina slučajeva odlučili u korist građana, a Parlament u Rumuniji je prihvatio Zakon o konverziji tih kredita u kredite bez valutne klauzule u domaću valutu. Slično je bilo i u Grčkoj, Italiji i Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online