Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.11.2017.
12:19
rs.n1info.com A

Jak dinar - kome odgovara i do kada će taj trend trajati?

Devizni kurs sutra će biti 118,52 dinara za evro. Prema podacima Narodne banke, od aprila do danas, na tržištu novca ponuda deviza veća je od tražnje za više od milijardu evra. Bolje stanje u ekonomiji, stabilne finansije i niska inflacija - u Narodnoj banci to vide kao glavne razloge pada kursa evra. Do kad će taj trend ipak da traje?, piše N1.

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Kurs promenjen, cene u trgovinama nisu niže

Devizni kurs od oko 118 i po dinara za evro više nije neuobičajena situacija. Izvoznicima jak dinar ne pogoduje - roba je u evrima skuplja i manje konkurentna. Ali, zato mu se raduju oni koji imaju kredite.

- To je dobro, pre svega za zadužene. Dobro je za ekonomiju koja je zadužena, za privredu, privredna društva, da lakše servisiraju svoj dug - kaže ekonomista Ivan Nikolić.

Sve, ipak, zanima, dokle će ovaj trend da traje.

- Mnogi žive u zabludi da kurs može da se dogovara. Možda se nekad i nameštao i dogovarao, sada to nije slučaj - rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Ona kaže da je jačanje dinara posledica postignute političke i finansijske stabilnosti Srbije‚ zbog koje je sve više investicija. Nova Procena narodne banke je da će strane direktne investicije u Srbiji ove godine iznositi 2,1 milijardu evra. Inflacija će ove godine biti u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Ulaže se, prema podacima NBS i u industriju, ali i u državne hartije od vrednosti zbog čega se dinar sve više kupuje. Srpske obveznice su primamljive jer su prinosi na razvijenim tržištima niži, pa se više isplate. Ako bi kamate u inostranstvu porasle, da li bi ulagači mogli da se povuku iz Srbije?

- Mi smo već objasnili da je FED podizao kamatnu stopu, a mi smo imali povećanje ulaganja u portfolio investicije. NBS je dužna da prati tokove i da na njih reaguje, ali što bi rekao Meša Selimović dok čekam da biju boli unapred. Ja ne bih da se bojim unapred - kaže Tabaković.

Ivan Nikolić kaže da se na srednji rok očekuje stabilan kurs.

- A to je kurs koji će se kretati oko ovog nivoa. Naravno da on ne treba da bude cenovno destimulativan za neto izvoznike i o tome će se pretpostavljam voditi računa - dodaje on.

Inače, guvernerka je ukazala i da se promena kursa nije odrazila na sniženje cena u trgovinama, za šta je okrivila trgovačke marže.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online