Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.12.2017.
12:11
rs.n1info.com A

Kakva je to država koja moli Boga za rast BDP-a!?

"Predlog budžeta za 2018. godinu je uravnotežen, deficit je minimalan i konačno trošimo onoliko koliko zarađujemo", ocenio je za N1 predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, koji pritom upozorava na nizak rast BDP-a, niske javne investicije, kao i nedostatak reformi javnog sektora i poreske politike.

EPA/Arne Dedert
 

Korupcija nas guši

Novinar Miša Brkić je saglasan da je minimalni deficit svetla tačka u predlogu budžeta, i da je "dobra vrsta otrežnjenja" da ne možemo da trošimo ono što ne zarađujemo. "Druga stvar je kako se to zarađeno preraspodeljuje - nevidljivom rukom tržišta ili nevidljivom rukom države", ističe on.

Petrović posebnu pažnju posvećuje projekciji rasta BDP-a od 3,5 odsto u budžetu za 2018. Iako je projektovana stopa značajno viša u odnosu na tekuću godinu, profesor Petrović upozorava da je taj rast i dalje nizak.

Na usporen rast BDP-a, objašnjava Petrović, utiču određeni privremeni faktori, poput poplava 2014, ovogodišnje suše ili lošeg poslovanja EPS-a, ali čak i kada se ti privremeni faktori sklone u stranu, privreda Srbije raste u proseku za tri odsto godišnje, dok uporedive zemlje Centralne i Istočne Evrope rastu po godišnjoj stopi od četiri do pet odsto.

- Osnovni razlog što Srbija slabo raste je to što slabo investira, tek 18 odsto BDP-a, dok uporedive zemlje investiraju od 22 do 25 odsto. Za njih je neophodan privredni ambijent, mi smo popravili svoje mesto vezano za makroekonomsku stabilnost, ali tamo gde smo ostali na istom i lošijem nivou su vladavina prava, poštovanje ugovora, korupcija - to guši mala i srednja preduzeća da bi više investirala - upozorava predsednik Fiskalnog saveta.

Brkić kaže da Srbija ukoliko zaista želi da bude lider u regionu, mora da se ugleda na "azijske tigrove", koji su na početku svog razvoja imali daleko veće stope rasta nego Srbija.

- Ako hoćemo visoke stope rasta, onda mi moramo da dignemo lestvicu dosta visoko - na 10 odsto! Možda je to utopija, ali to bi pokazalo spremnost Srbije da se zaista razvija. Svakog leta mi moramo da gledamo u nebo i molimo Boga da joj BDP poraste zbog kiše, da ne bude suše, grada...Kakva je to država koja ne može da ne zavisi od Boga 50 godina - upitao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online