Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
15:59
Vestionline, Tanjug A

Merkator prodaje trgovačke centre, objekti iz Srbije nisu na spisku

Slovenački trgovinski lanac Merkator planira da proda 17 velikih trgovačkih centara, od čega osam u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj i pet u Bosni i Hercegovini, a na sastanku predstavnika ove kompanije sa bankarima i kreditorima u Sloveniji, objekti u Srbiji nisu bili predmet nove odluke o prodaji.

A. Čukić
Merkatorova preduzeća u Srbiji imaju najveći tržišni potencijal: Rasim Ljajić

Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić pojašnjava za Tanjug da što se Srbije tiče, nema novih odluka, osim stare vesti da je Roda FOB u Novom Beogradu prodat za 46 miliona evra kao i ranije poznata informacija da se prodaje objekat Merkator centra u Novom Sadu.

Slovenački mediji su ranije danas preneli vest da je trgovinski lanac Merkator započeo prodaju 16 trgovačkih centara, navodeći da je se to dogodilo na sastanku sa bankarima i kreditorima gde su prezentovani planovi za restrukturiranje Merkatora. 

Na sastanku je, objašnjava Ljajić predstavljen plan da se proda 17 objekata, a ne 16 kako je rečeno, i to je osam u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj i pet u Bosni i Hercegovini, te da je amera da ti objekti budu prodati velikom trgovinskom lancu u paketu, dok se objekti u Srbiji ne pominju. 

Ministar objašnjava da je na sastanku, na kojem je trebalo da se nađe način da se obezbede obrtna sredstva, rečeno da Merkatorova preduzeća u Srbiji imaju najveći tržišni potencijal u odnosu na ostale zemlje. 

Prodajom objekata u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uprava ovog međunarodnog lanca želi da dođe do obrtnih sredstava kako bi, po oceni ministra, uložili u razvoj trgovinske mreže ove kompanije.

Ljajić dodaje da je plan srpskog Merkatora da se od novca od prodaje dva objekta u Srbiji, jednog koji je prošle godine prodat na Novom Beogradu i drugog u Novom Sadu, čija se prodaja očekuje, namire banke i dobavljači u našoj zemlji.

- Objekat u Novom Beogradu je prodat za 46 miliona evra, od toga će 31 milion ići bankama, a 15 miliona dobavljačima - navodi Ljajić.

Kao ilustraciju da nema bojazni od eventualnog otpuštanja radnika u ovom trgovinskom lancu u Srbiji, Ljajić kaže da Merkator trenutno ima potrebu da zaposli 244 nova radnika u Srbiji.

Inače, prema do sada objavljenim podacima, Merkator namerava da do 2021. godine od prodaje nekretnina prihoduje oko 320 miliona evra, kako bi smanjio dug koji iznosi oko 850 miliona evra, prenosi Jutanji list. 

Na listi za prodaju su i Super Konzum u Zagrebu i Mercator Šiška u Ljubljani, koji su uvršteni među 15 najboljih trgovina u svetu po preporuci IGD, vodeće strukovne organizacija u oblasti trgovine, koja je prošle godine objavila popis od petnaest trgovačkih centara u svetu koje u 2017. treba posetiti. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online