Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.03.2018.
08:22
blic.rs, Vestionline A

Mašinama "odzvonilo": Kreativna industrija zapošljava mlade

Zvuči neverovatno, ali doprinos kreativaca domaćoj privredi veći je nego nekih tradicionalnih sektora, kao što je na primer građevina!

pixabay.com
Svet kreativnosti, reklama i marketinga je budućnost razvoja

Prema podacima Svetske banke, kreativna industrija prihoduje do 7,1 odsto BDP odnosno svega onog što za godinu građani i privreda stvore, dok građevinarstvo - pet odsto.

A kreativna industrija ima širok opseg - od izdavačke delatnosti, reklama, dizajna, arhikteture, zanata, filma, televizije, videa, fotografije, sektora informaciono komunikacionih tehnologija, izdavačka delatnost...

Tu pripadaju i muzeji, galerije, biblioteke, muzička, scenska i vizuelna umetnost... U širem smislu one uključuju i telekomunikacije.

Potraga za kreativnim veštinama i na globalnom tržištu rada

Ova industrija ima svetlu budućnost, jer je sve veća potražnja za njenim proizvodima. Od 6,8 sati dnevno koliko prosečan evropski potrošač ima na raspolaganju za aktivnosti koje nisu rad, obroci, spavanje i kućni poslovi, više od 60 odsto se troši na konzumiranje proizvoda iz kreativne industrije.

- Procenjeno je da oko 57 odsto svih poslova može da bude ukinuto ili u najmanju ruku nepovratno promenjeno do 2050. godine zbog automatizacije. Oko 60 odsto svih zanimanja obuhvataju najmanje 30 odsto aktivnosti koje mogu da se tehnički automatizuju. Kreativne veštine će imati najveću potražnju na nivou globalne radne snage, a produkciju kreativnog sadržaja nije moguće automatizovati. Kreativnost se bazira isključivo na dostupnosti lokalnih talenata i njihovoj izvrsnosti i autentičnosti - kaže se u studiji, koju je nedavno na konferecniji "Kreativna Srbija: Budućnost je kreativna", prezentovao Branko Radulović, profesor Pravnog fakulteta.

Ove industrije razvijaju se brže od ostatka privrede, sektorski BDP povećan je za 16,4 odsto od 2014. do 2016. godine, a što nadmašuje svaki drugi sektor srpske privrede u istom periodu.

Ukupni prihodi kreativnih industrija čine 13,5 odsto BDP, a u 2016. ukupni prihodi ovog sektora dostigli su 4,7 milijardi evra.

Više od polovine fakultetski obrazovani i mlađi

U Srbiji, sektor kreativnih industrija obuhvata 31.835 registrovanih firmi, a u njima je zapošljeno 110.574 osoba. Više od polovine je fakultetski obrazovano, dok je 67 odsto radne snage starosti 25-44 godine.

U poslednje tri godine kreativnim industrijama pripada 13,1 odsto svih starapova koji su pokrenuti. Novi preduzetnici imali su prosečnu godišnju stopu rasta od 22 odsto, dok je cela privreda zabeležila 5,3 odsto.

Preduzeća iz krativne industrije su produktivnija, a produktivnost je veća za 89,3 odsto od proseka u celoj privredi.

U Zemljama Istočne Evrope, kreativni proizvodi čine oko četiri odsto ukupnog izvoza, a u Srbiji čak 25 odsto.

Interesantno je i da kreativne industrije mogu da podstaknu i rast turizma.

Tako je "Film London", londonska agencija za video sadržaje, objavila da filmovi i televizijski programi koji prikazuju Veliku Britaniju, privuku oko jendog na svakih deset turista iz inostranstva, koji troše oko 1,8 milijardi funti godišnje.

Svake godine 28 miliona ljudi poseti Britaniju posle gledanja snimaka te zemlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online