Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.03.2018.
14:24
Vestionline, Tanjug A

Rat se nastavlja: Kina uzvraća udarac

Američki proizvodi, vredni tri milijarde dolara, na meti su moguće odmazde Pekinga u tarifnom sporu s predsednikom Donaldom Trampom. Kina se priprema za veću bitku u oblasti tehnologija. Finansijska tržišta su uzdrmana usled straha od poremećaja u globalnoj trgovini.

pixabay.com
Kineske berze imaju odgovor za SAD

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je da bi veće carine na američku svinjetinu, jabuke, čelične cevi i drugu robu nadoknadile kineske gubitke koje će naneti Trampovo podizanje tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, prenosi AP.

Peking je pozvao Vašington na pregovore kako bi se nagodili, ne postavljajući nikakav rok.

Tramp je juče pokrenuo trgovinske mere protiv Kine, uz obrazloženje da je deficit SAD u trgovini sa Kinom "van kontrole" i da iznosi 504 milijarde dolara, optuživši istovremeno Peking za krađu intelektualne svojine.

Kinesko ministarstvo je i juče kritikovalo odluku Trampa o povećanju carina na kinesku robu vrednu do 60 milijardi dolara, zbog politike Pekinga vezane za tehnologiju.

Tada nije bio dat nikakav nagoveštaj o mogućem odgovoru na odluku SAD, ali je Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da će Peking "preduzeti sve neophodne mere" da zaštiti interese zemlje.

Finansijska tržišta su jutros pala usled zabrinutost zbog narastanja tenzija koje bi mogle da poremete globalno najobimnije bilateralne trgovinske odnose ili da dovedu do toga da i druge zemlje podignu uvozne barijere.

Američke berze su pale. U Aziji, glavin indeks Tokijske berze se stropoštao za neverovatnih 4,6 odsto, dok je kompozitni indeks Šangajske berze potonuo za 4,5 procenata.

Dolar je oslabio na 104,85 jena jer su se investitori okrenuli ulaganju u japansku valutu, koja se smatra "sigurnim utočištem" od rizika.

Današnji kineski odgovor, kako ocenjuje AP, izgleda ima za cilj da pojača unutrašnji pritisak na Trampa u SAD, ukazujući jasno na to koji bi izvoznici, uključujući i poljoprivredne regione koji su glasali za njega 2016. godine, mogli da trpe štetu.

Ministarstvo trgovine je navelo da je današnja lista vezana za Trampove tarife na čelik i aluminijum, a kompanije već razmatraju posledice od potencijalnih poremećaja do kojih bi mogao da dovede krupniji problem koji se odnosi na optužbe da Kinezi kradu američku intelektualnu svojinu ili prisiljavaju kompanije iz SAD da im predaju tehnologiju.

Na listi se ne nalaze mlazni avioni, soja ili drugi proizvodi koji po vrednosti imaju najveći udeo u američkom izvozu u Kinu, a za koje je Američka privredna komora u Pekingu rekla da mogu biti mete.

To Pekingu ostavlja mogućnost za preduzimanje drastičnijih koraka, zaključuje AP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online