Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.04.2018.
00:22
A. Vučićević - Vesti A

Otimaju i Niš zbog Francuza

Vikend u Nišu obeležili su protesti. Oko 1.000 građana u centru grada okupilo se dva dana zaredom zbog skandalozne odluke gradske vlasti da se kompletno vlasništvo i osnivačka prava nad međunarodnim niškim aerodromom "Konstantin Veliki" prepuste državi.

Tanjug
Žele odgovore: Protest nezadovoljnih građana u Nišu

Protest je organizovan putem društvenih mreža, a okupljeni zahtevaju garancije da će aerodrom ostati u vlasništvu grada Niša, ali i da nadležni u gradskoj vlasti podnesu ostavke. U javnosti su se pojavile i tvrdnje da je odluka prepuštanja "Konstantina Velikog" povezana sa koncesijom beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

Dejan Popović iz Nezavisnog sindikata beogradskog aerodroma ističe da postoje razlozi za sumnju.

Stamatović: Rasprodaja se nastavlja

On je u pisanoj izjavi ocenio da je posle, kako se izrazio, "nasilnog podržavljenja" niškog aerodroma jedini ispravni put da se vojni deo te vazdušne luke vrati u vlasništvo Vojsci Srbije, a jedan deo i formalno ustupi rusko-srpskom humanitarnom centru:
- Izgleda da je Vučić rešio da rasproda sve što nije stigao u poslednjih 10 godina, ali i da uništi ono malo zdrave ekonomije što je preostalo u Srbiji.

- Nažalost, uprkos želji da dođemo do pojedinosti vezanih za ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma, nismo dobili nikakve informacije. Mislim da je situacija u Nišu usko povezana sa koncesijom. Vlast kaže da "Konstantin Veliki" ne posluje dobro jer su aerodromske takse niske i treba ih povećati. Zašto to onda mora da radi država, zar to ne može da uradi sam aerodrom? Ako gospoda iz vlasti misle drugačije, pa neka jednostavno pokažu ugovor, neka nas razuvere i svima će nam biti lakše - objašnjava za "Vesti" Popović.

Saradnik Transparentnosti Srbija Zlatko Minić ocenio je da je preuzimanje niškog aerodrom dodatni razlog da Vlada Srbije objavi ugovor sa koncesionarom beogradskog aerodroma, a posebno delove koji se odnose na obaveze koje je ona preuzela.

- Tu spadaju i eventualna ograničenja za niški aerodrom. Ne treba zaboraviti da je početkom godine predsednik Aleksandar Vučić izjavio da je "ispregovarano" da Niš, Ponikve i Morava mogu porasti do milion putnika u sledećih 12 godina. Pritom nije razjašnjeno da li se ograničenje odnosi zbirno na sve aerodrome i da li je dozvoljeno milion putnika svake godine - naveo je Minić.

Objavljivanje ugovora treba da pruži odgovor da li vlada preuzimanjem niškog aerodroma želi da ima potpunu kontrolu nad njegovim razvojem, kako bi omogućila brži razvoj beogradske vazdušne luke i izbegla eventualne penale kakve je mađarska vlada svojevremeno plaćala koncesionaru.

Jedan od organizatora skupa u Nišu, Miloš Bošković rekao je da građani ne veruju izjavama gradskih i republičkih čelnika da grad Niš nema para da ulaže u dalji razvoj i da zbog toga aerodrom mora da pređe u državno vlasništvo.

- Gradonačelnik plaši odbornike Skupštine grada da će, ukoliko aerodrom ne postane državni, grad bankrotirati i da neće imati za plate. Osoblje na aerodromu poslednjih dana namerno pravi gužve da bi pokazalo da grad nije sposoban da upravlja aerodromom - rekao je Bošković.

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović ocenio je da je država dovela u opasnost i perspektivu ostalih aerodroma u Srbiji, kao što su Morava kod Kraljeva ili Ponikve kod Užica.

- Kako bi udovoljili koncesionaru beogradskog aerodroma, ali i nekim drugim "koncesionarima" opštenarodnih dobara i državnim tajkunima da monopolistički stiču profit bez konkurencije, naprednjačke raspikuće ekspresno su preotele aerodrom u Nišu koji je bio u ekspanziji, a na šta su se, više je nego očigledno, obavezali Vučić i Brnabićeva potpisujući sa Francuzima ili njihovim arapskim stejkholderima tajni ugovor kojim je ne samo obezbeđen monopol surčinskoj vazdušnoj luci i stopiran rad uspešnog aerodroma u Nišu, već dovedena u opasnost i perspektiva ostalih aerodroma u Srbiji - naveo je Stamatović.

Ništa nije poklonjeno

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović objasnio je da je ovom odlukom grad Niš ispunio svoju zakonsku obavezu:
- Grad Niš nije nikome ništa poklonio, već je ispunio ugovornu obavezu prema državi i Ministarstvu odbrane za zemljište preuzeto od vojske još 2009. godine. Za 157 hektara zemljišta aerodroma koliko smo dobili od Vojske, grad Niš se obavezao da Ministarstvu odbrane da zemljište vrednosti 1,5 miliijardi dinara i 21.000 kvadratnih metara stambenog prostora. Rok za izmirenje te obaveze ističe iduće godine, a pošto u gradskom budžetu nema para za to, rešenje je ustupanje aerodroma državi.









 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online