Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.04.2018.
08:11
N. Popović - Vesti A

Katalizatora nema, odšteta se čeka

Očekivane promene na čelu Folksvagena još nisu ni dovršene (na čelo koncerna umesto Matijasa Milera došao je Herbert Dis), a politika od novog menadžmenta, koji još treba da se narednih dana dopuni novim ljudima, ima jasna očekivanja u takozvanom dizel-skandalu.

EPA
Na meti političara i kupaca: Herbert Dis



Čak i pored toga što se kancelarka Angela Merkel, posle sastanka ministara u dvorcu Meseberg na "uvijen" način izjasnila protiv ugradnje specijalnih SCR - katalizatora, izjavom da je "skeptična oko hardverskih prepravki dizel-motora zbog troškova koje to iziskuje".

- Vlada ima jasna očekivanja od auto-industrije koja je, očigledno, napravila ozbiljne greške i koje, na kraju, ne smeju pogoditi ni kupce, ali ni poreske obveznike. Zadatak je, dakle, priozvođača da u meri u kojoj je moguće stvari dovede u red - kazala je Angela Merkel.

Nemačka vlada, prema njenim rečima trenutno čeka na procenu više stručnjaka oko "hardverskog rešenja" problema sa dizel-motorima.

Mileru penzija 3.347 evra dnevno

U svetlu tvrdnji iz Folksvagena da nemaju novca da obeštete svoje prevarene kupce u Evropi - za razliku od SAD gde su ih zakonima, ali i hapšenjem menadžera vlasti na to naterale - bezobrazno zvuči finansijska dobit koju će posle samo dve i po godine šefovanja koncernom dobiti sada već bivši prvi menadžer Matijas Miler. I pored smene njegov ugovor traje do 2020. godine i to tada će dobijati punu platu koja se na godišnjem nivou kreće oko 10 miliona evra. Pored toga Miler može da očekuje do kraja života penziju u iznosu od 3.347 evra dnevno! Dakle, oko 100.000 evra mesečno, ili 1,2 miliona evra godišnje.

- Ono što sada mogu reći jeste da konačno rešenje mora postići određenu ravnotežu između primene i koštanja, a koliko je sada poznato ugradnja specijalnih katalizatora prilično je skupa - podvukla je Merkelova.

Prema tvrdnjama Zelenih i Grinpisa" "hardverske" prepravke na dizel-motorima na kojim su one uopšte moguće (reč je o oko šest miliona vozila) koštale bi između šest i 15 milijardi evra.

Merkelova ističe da je auto-branša obećala da će poboljšanje softvera, što u suštini nije rešilo problem "prljavih" dizelaša, biti završeno do kraja ove godine, a neki novi "samit" proizvođača za sada nije planiran.

Izjava kancelarke može se shvatiti kao negiranje pisanja nedeljnika "Špigl" da nemačka vlada razmišnja o formiranju specijalnog fonda u koji je trebalo da se slije oko pet milijardi evra. Iz tog fonda je, navodno, trebalo da se, uz saradnju proizvođača automobila, u prvom redu Folksvagena, finansira ugradnja SCR-katalizatora u neke dizel-automobile sa manipulisanim softverom, koji sada uspunjavaju ekološku normu euro 5 i već od druge polovine naredne godine preti im zabrana ulaska u mnoge nemačke gradove.

Priprema za "vreme posle nafte"

I nemački ogranak poznate organizacije za zaštitu prirode Grinpis pozvao je Herberta Disa da "adekvatno reaguje na ogromne promene koje su pogodile auto-industriju".
- Dis svojim potezima mora jasno da pokaže da je okrenut budućnosti. Najava tačnog datuma napuštanja proizvodnje motora za unutrašnjim sagorevanjem bio bi jasan znak u tom pravcu, i potvrda da se Folksvagen pripremio za "vreme posle nafte". Ali, njegove izjave u kojima "brani" dizel i benzinske motore, recima da bi bilo "veoma skupo razvijati ekološki čistije agregate", za sada ne daju puno nade - kazao je za "Handelsblat" Benjamin Stefan ekspert Grinpisa za pitanja saobraćaja.

Međutim, pritisak javnosti, ali i politike, na novi menadžment Folksvagena sigurno će biti pojačan narednih dana. To potkrepljuje i izjava Klausa Milera, prvog čoveka nemačkog Udruženja za zaštitu potrošača, koji je otvoreno prozvao taj koncern da "odblokira proces obeštećenja prevarenih vlasnika dizel-automobila".

- Kupci predugo čekaju na njihov adekvatan potez. Došao je krajnji čas da se vrati poljuljano poverenje - podvukao je Klaus Miler.

I izjave Stefana Kina, predstavnika za štampu frakcije Zelenih u Bundestagu, u sličnom su tonu:
- Od Herberta Disa, kao novog čelnika Folksvagena očekujemo da prekine blokadu isplate obeštećenja prevarenim kupcima njihovih vozila. Dokaz da je tamo zavladala neka nova "kultura" bio bi da koncern, umesto dosadašnjih "miniranja" napora u smanjenju zagađenja okoline i nemačkih gradova, ubuduće bude lider u tom smeru - istakao je Kin, izražavajući u isto vreme i određeni skepticizam.

- Jedna lasta ne čini proleće, pa tako ni kod Folksvagena promena na čelu koncerna ne znači da će tamo odmah zavladati neka nova "preduzetnička klima". Matijas Miler pokazao se potpuno nesposoban da reši dizel-skandal. Njegov naslednik Dis mora ne samo da koncern usmeri u novom pravcu, dakle razvoju automobila na električni pogon, već i da povrati ogroman gubitak poverenja kupaca i javnosti posle skandala sa manipulisanim dizel-motorima - kaže Kin.

Država jača javni prevoz

Činjenica je da u mnogim nemačkim gradovima vrednosti zagađenja otrovnim azot-dioksidom( NO2) daleko prelaze dozvoljene vrednosti, a glavni uzročnici su upravo "prljavi" dizel-motori. Angela Merkel je naglasila da je broj "ugroženih" gradova u međuvremenu pao na 66 i obećala da će za dve do tri godine većina tamošnjih žitelja udisati čistiji vazduh.
- Ostaće nam možda desetak gradova za koje će savezna vlada morati da pronađe i uvede posebne mere - kazala je Merkelova ne navodeći tačno na koje je gradove mislila.
Mada je Ustavni sud nedavnom presudom dozvolio nemačkim gradovima i komunama da sami uvode zabrane za promet dizel-automobila čini se da visoka politika - pritešnjena s jedne strane prevarenim kupcima, a sa druge proizvođačima automobila - ipak ne želi da do toga na kraju zaista i dođe.
- Još čekamo da tu presudu vidimo u konačnom pisanom obliku, ali Savezna vlada u svakom slučaju neće pobeći od odgovornosti za njeno sprovođenje - kazala je Angela Merkel.
Država trenutno ima program "težak" nekoliko milijardi evra kojim želi da poboljša ekološku situaciju u gradskim sredinama, a ta se sredstva mahom ulažu u ekološki prihvatljiv i organizovaniji javni prevoz.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online