Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.04.2018.
21:22
Vestionline, Sputnjik A

Krim postaje ruska Kalifornija; "Da Srbi ne putuju 8h"

Prvi dan Jaltinskog ekonomskog međunarodnog foruma prošao je više nego uspešno, prenosi Sputnik.

Epa/ Maxim Shipenkov
Krim

A predsednik Krima Sergej Aksjonov rekao je da je rekordan broj učesnika je "razbio sve mitove o izolaciji ruskog Krima“.

Više od tri hiljade učesnika iz 70 zemalja sveta - gotovo da igla nije imala gde da padne. Čuli su se razni svetski jezici, uključujući i srpski. Na reverima učesnika mogle su se videti značke sa zastavama njihovih zemalja. 

Forum se paralelno odvija na više lokacija, od Opolznevoja, preko Livadije, do Jalte. Vode se razgovori o ekonomiji, investicijama, građevini, prevazilaženju kriza i sankcijama, razvoju Krima i Rusije, a uspostavljaju se i kontakti, sklapaju dogovori i razvija se saradnja među državama. 

Najbrojnija delegacija na ovogodišnjem forumu stigla je iz Sirije, ali je najveće iznenađenje dolazak predstavnika Velike Britanije i Ukrajine, zemalja koje imaju veoma loše odnose sa Rusijom. 

Političari, biznismeni i eksperti mnogih zapadnih zemalja, poput Nemačke i Francuske, doputovali su na Jaltu uprkos pritiscima koje su zbog toga (pre)trpeli. Oni su istakli da se ne plaše posledica i mogućih sankcija. 

Potpredsednik Vlade Krima Dmitrij Poklonski je rekao da su strani investitori počeli smelije da dolaze na Krim i da pokazuju spremnost da investiraju u krimsku privredu. 

Očekuje se da budu potpisani investicioni sporazumi vrednosti veće od 100 milijardi rubalja. Moglo se čuti i da Krim ima sve šanse da postane "ruska Kalifornija" - "najzelenija, najproduktivnija, ekonomski najrazvijenija država, sa najboljim tehnologijama". 

Predsednik Krima je najavio i da će prvi automobili već za nekoliko nedelja preći preko Krimskog mosta, nove saobraćajnice koja će povezivati to poluostrvo sa ostalim delom Rusije. 

Tokom foruma čuli su se i konkretni predlozi. Jedan od njih je osnivanje ruske državne spoljnotrgovinske korporacije, koja bi imala ekskluzivno pravo da obavlja izvozno-uvozne poslove sa Sjedinjenim Državama, a u grupi roba mogli bi da budu prirodni resursi, koji su potrebni SAD - titan, retki metali. 

Jedan od učesnika foruma iz Bugarske predložio je da se na Krimu ulaže u izgradnju aerodroma, pošto ljudi sa Balkana - Bugari, Srbi i ostali narodi sa ovog područja do Krima putuju i po osam sati, pošto idu zaobilaznicom, jer su Ukrajinci zabranili prelazak preko njihove teritorije. 

S druge strane, Rusi su, osim u razvoj svoje zemlje, zainteresovani da ulažu i u obnavljanje Sirije i da pomognu razvoju privrede te zemlje. 

Tokom trajanja foruma, Latakija i Jalta su se pobratimili, a gradonačelnik tog sirijskog grada zahvalio se ruskom narodu i ruskoj armiji na pomoći tokom rata.

POVEZANE VESTI

Subota 21.04.2018. 14:31
Nasi od ovih treba da uce. Uzalud sankcije i ostale ludorije. Novac pravi novac, nema granica i ogranicenja. Ce mozda Krim da udje u EU?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online