Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.07.2010.
12:29

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Albanski sir pobedio sjenički

Sve što je decenijama radeći sa ocem Ahmom po bivšoj Jugoslaviji i Evropi mukom stekao Nermin Šačić Nerko uložio je pre nekoliko godina u modernu mlekaru koju je podigao u svom rodnom Pružnju na Pešteru. Mlekara nije velika, ali je savremena porodična fabrika u kojoj rade tri generacije Šačića. Proizvode: mleko, sjenički sir, jogurt, maslac...

Mlekara Nermina Šačića Nerka
 

- Zahvaljujući dobrom kvalitetu veći deo naših proizvoda brzo prodamo, delom u Srbiji, a delom u obližnjoj Crnoj Gori, ali uz mnogo muke, natezanja i nerviranja! Ništa u Srbiji nije zagarantovano, svaki novi dan je i nova neizvesnost - kaže Nermin Šačić i naglašava da se još nije pokajao, ali da se ipak boji za budućnost svoje fabrike i porodice.
 

- Mi pravimo vrhunski sjenički sir koji često nemamo kome da prodamo, vrlo teško ulazimo u poznate beogradske trgovačke lance, ucenjuju nas i nakupci... U isto vreme rafovi gotovo svakog većeg marketa preplavljeni su stotinama vrsta uvoznih sireva, mađarskih na primer, koji po kvalitetu nisu ni približni našem. Čak i ovde na Pešteru u malim seoskim prodavnicama pre ćete naći neki uvozni nego naš domaći sir. Neko očito forsira uvoz, doprema se u Srbiju sve i svašta, a naši prirodni, provereni i kvalitetni proizvodi propadaju. Tone sjeničkog sira završile su prošlog leta na deponijama... Taj famozni uvoznički lobi svesno ubija našu proizvodnju, našu poljoprivredu i našu muku da bi na uvozu, koji je samo odabranim i moćnima omogućen, zgrnuo velike pare - žali se Šačić i pita se zašto ti veliki uvoznici ne učine nešto i na izvozu prehrambenih proizvoda iz Srbije.

Ova pešterska fabrika je spremna da sjenički sir brendira i ponudi nekoj evropskoj kompaniji kako bi osvojila tržište Evropske unije.
 

- U Srbiju uvoze i kamen, a ne izvoze ništa. Niko neće da uđe u posao, kažu rizično im, izmišljaju da naš sir nije prošao termičku obradu, a ne zapitaju se kakvu su obradu prošli i kakvog su kvaliteta razni sirevi koji su u Srbiju, kako sam čuo, stigli i iz Albanije - naglašava Šačić.

Za vredne ljude uvek ima posla
 

Ovaj preduzimljivi Pešterac podseća da bi u farme krava i ovaca i proširenje mlekare uložio bar još 200.000 evra samo kada bi znao pravila igre koja će u Srbiji važiti u narednih tri do pet godina.
 

- Jednim neočekivanim potezom tajkuni bliski vlasti, a Srbija je puna takvih, mogu da unište sav naš trud i imetak. Dovoljno je da neko od njih, motivisan dobrom zaradom, negde u svetu nađe jeftino meso ili pršutu i da, bez obzira na kvalitet, niskom cenom preplavi Srbiju. Narod ovde nema para, kupovaće jeftinije, čak i ako zna da je sumnjivo i nekvalitetnije, a mi ćemo u propast. Zbog toga mnogi mladi ljudi sa Peštera još ne žele da se vrate iz inostranstva i ulože novac u poljoprivredu i proizvodnju zdrave hrane koja bi mogla da bude izvozni adut Srbije - dodaje Šačić i traži od nadležnih da se spreči nepotrebni uvoz, da se uludo ne troše devize i da se forsira domaće koje je najčešće, posebno kada je hrana u pitanju, kvalitetnije i zdravije od uvoznog.
 

Zasad pešterski poljoprivrednici nemaju kome da prodaju više od 50.000 prvoklasne jagnjadi. 

Sumnjivo mleko u prahu

Ugledni stočar iz Štavlja kod Sjenice Zvonimir Slavković Duće kaže da je prošle godine jedan tajkun iz Beograda uvezao veliku količinu mleka u prahu.
- Zamislite, mi ne znamo šta ćemo sa prvoklasnim pešterskim mlekom, boljim od alpskog, a taj pametnjaković nam je punio prodavnice sumnjivim mlekom u prahu. Država je ćutala, a mi smo naše mleko davali za bagatelu, jeftinije od kisele vode, mnogi su morali i da rasprodaju stada - naglašava Slavković.

 

Eh, da nam je autoput

Vredni žitelji Pružnja, među kojima je najviše Šačića, nedavno su uspeli da do sela izgrada asfaltni put, pa više ne moraju da, kao nekad, gaze blato ili sneg do kolena. Doveli su i vodu, telefone, jaču struju...
- Živelo bi se ovde lepo samo ako bi država posvetila viša pažnje grani na kojoj sedi. Proći će ovuda i autoput, verujemo u bolje dana - naglašava Nermin Šačić.

Šta uvozi Srbija? Lešnik iz Gruzije, egipatske gaće...

Slovenačko kukavičje jaje

Više ulažemo u kante, nego u selo

Koliko košta kilogram košulja?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online