Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.07.2010.
12:29
S. Lalić - Vesti A

Slovenačko kukavičje jaje

Da je neko pre dvadesetak godina rekao vojvođanskom seljaku da će se na zelenim pijacama, kvantašima i prodavnicama mešovite robe kupovati poljoprivredne proizvode uglavnom iz inostranstva, zasigurno bi mu odbrusio da je lud.

Srpski proizvođač uzgoji odlično voće, proda ga u bescenje Slovencima, a oni mu onda papreno prodaju voćne sokove...
 

Jovo Smrzlić, inženjer poljoprivrede iz Šida, upozorava da se u Srbiju uvozi bez ikakve kontrole.
 

- U megamarketu domaći kupac pazari pasulj i beli luk iz Kine, Grčke, Turske, Kazahstana i ne znam još sve odakle. Najčešći odgovor za nekontrolisan uvoz svega i svačega je ''cene su povoljnije''. Ali, situacija na terenu kaže drugačije! Evo, ovde na području Sremskog okruga, na ovim plodnim oranicama uzgaja se prvoklasan krompir, crni i beli luk, paradajz, paprika, kupus, karfiol, u modernim plastenicima povrće stiže vrlo rano i po ceni je vrlo konkurentno uvoznoj robi - kaže Smrzlić. 

Prosto deluje nestvarno da sremski proizvođači vina uvoze grožđe iz Makedonije i Grčke pod izgovorom da ga nemaju dovoljno.
 

- Podneblje Iriga imalo je najbolje breskve i jabuke ajdare decenijama unazad, baš kao i grožđe. To su dobro namirisali Slovenci, još davnih godina pre raspada SFRJ. Lukavo i mudro su nam uvalili kukavičje jaje i u Irigu otvorili ''Fruktalovu'' fabriku za proizvodnju sokova, pod izgovorom kako će zaposliti radnu snagu iz tog dela Srema. Zauzvrat oni su u bescenje dobijali najbolje vrste breskvi, jabuka, grožđa, kajsija i od toga pravili sokove i nama ih prodavali po paprenim cenama!
 

Uvozimo i jabuke, kruške, lubenice, dinje iz Grčke, Turske, Makedonije a imali smo ih da ih jede pola Evrope! Stoga su mnogi proizvođači, razočarani ovakvom politikom, uništili svoje zasade kvalitetnog voća, a vinogradi su ostali u parlogu.
 

- Nekadašnji sremskomitrovački gigant ''Pinki'' imao je svoje hladnjače, specijalno napravljene za jednu od najkvalitetnijih vrsta kruške ''viljamovke'' za čuvenu rakiju, a za njom su naprosto poludeli Italijani. ''Pinkija'' više nema, hladnjače je neko kupio "za tepsiju ribe'', odneo ih, niko ne zna ni gde ni kako, zasadi krušaka su opustošeni, i to je kraj tužnoj priči. Takvih primera širom Vojvodine je na pretek - gnevno veli Sava Stanković, inženjer poljoprivrede, jedan od najcenjenijih kada je u pitanju naše voćarstvo.
 

Goran Radovanović, zaštitnik potrošača za opštinu Sremska Mitrovica, kaže da je slična situacija i kod uvoza industrijskih proizvoda.
 

- Naše prodavnice pune su šporeta, veš mašina, televizora, raznih peći, klima-uređaja i još kojekakve druge tehničke robe najčešće uvezene iz Slovenije, razne fabrike iz Nemačke i Austrije preplavile su robom naše radnje. Kinezi nam prodaju sve i svašta, a zalepe marke najpoznatijih evropskih proizvođača. Nema kvalitetne kontrole uvozne robe, pa najčešće kupujemo mačku u džaku - otvoren je Radovanović.

Nema niko idealnu klimu

- Stočarske proizvođače toliko su upropastili uvoznici da su ljudi praktično odustali od gajenja svinja, goveda, ovaca jer nam je slađe mesto iz komora za duboko zamrzavanje u Poljskoj. Pravdamo se lošim vremenskim uslovima, koji ne idu naruku našim proizvođačima, pa kako je u susednim zemljama, je l' oni imaju baš tako idealnu klimu? Jasno je da, što se tiče modernizacije u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji zaista zaostajemo, čak i za nekadašnjim republikama SFRJ, ali to nije razlog da nas preplavi bofl roba - priča Jovo Smrzlić.

Šta uvozi Srbija? Lešnik iz Gruzije, egipatske gaće...

Albanski sir pobedio sjenički

Više ulažemo u kante, nego u selo

Koliko košta kilogram košulja?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online