Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.07.2018.
16:11
Vestionline A

Čadež: Brže do manjih troškova i većih koristi za privredu regiona

Evropski komesar za proširenje Johanes Han podržao je u Beču, na sastanku ministara ekonomija učesnica Berlinskog procesa, zajednički predlog Evrokomora i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF) da se uspostavi stalni dijalog poslovne zajednice regiona i evropskih institucija kako bi se kompanijama olakšalo poslovanje i što pre počele da uživaju vidljive koristi od regionalnih i evropskih integracija.

PKS
 

- Zahvaljujući tako uspostavljenoj platformi kroz dijalog  bismo zajednički blagovremeno markirali probleme sa kojima se privrednici suočavaju  i uz podršku EU brže otklanjali prepreke za poslovanje i investiranje u regionu,  izjavio je  Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Upravnog odbora KIF-a, nakon ministarskog sastanka na kome je predstavljao  poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana.

Istovremeno, dodao je Čadež, sa evropskim zvaničnicima već se razgovara o tome da  privreda regiona napredak u  prihvatanju evropskih standarda, oseti  i pre zvaničnog članstva u EU, kroz manje troškove poslovanja i veću konkurentnost pred stranim investitorima.

- Ideja je da kada uskladimo neki set propisa, deo toga odmah počnemo da primenjujemo, da se time već sada  olakšaju trgovina i investicije, ne čekajući da se sva poglavlja zatvore i da postanemo članica EU -  objasnio je Čadež.

Ministri evropskih zemalja i šest zapadnobalkanskih ekonomija, učesnica Berlinskog procesa odali su, po rečima Čadeža,  priznanje zajedničkoj regionalnog  privrednoj komori  osnovanoj  jula prošle godine u Trstu  za doprinos jačanju regionalne saradnje i sprovođenju plana za uspostavljanje regionalnog ekonomskog prostora. 

Učesnici ministarskog sastanka, koji se održava uoči londonskog Samita o Zapadnom Balkanu, prepoznali su naš napredak u razvoju dijaloga javnog i privatnog sektora i izgradnji konkurentnijeg regiona, zalaganje za otklanjanje barijera u međusobnom poslovanju i stvaranje  podsticajnijeg  okruženja za privlačenje stranih ulaganja. Posebno su pozdravili lansiranje online investicione platforme koja region predstavlja kao jedinstvenu investicionu destinaciju, rekao je Čadež.

Ministri ekonomija regiona i evropski zvaničnici dele mišljenje privrede kada je u pitanju recept za brži razvoj regiona, jačanje produktivnosti i konkurentnosti, otvaranje novih tržišta i povećanje izvoza, privlačenje investicija, smanjenje nezaposlenosti, posebno mladih.

- Uz regionalne integracije, kao prioritete zapadnobalkanskih ekonomija označili su pametan rast kroz digitalnu transformaciju, razvoj digitalnih veština i dualnog obrazovanja, kao i  podršku privatnom sektoru obezbeđivanjem malim i srednjim preduzećima, posebno mladim i inovativnim firmama, više novca  pod povoljnijim uslovima za finansiranje rasta i razvoja - ukazuje Čadež.

Da bi se malim i srednjim preduzećima obezbedio bolji pristup finansijama, saglasni su učesnici bečkog skupa, važno je da se uz prilagođavanje bankarske ponude potrebama i specifičnostima ovog sektora, obezbedi pravni okvir za razvoj alternativnih, nebankarskih vidova finansiranja.

Ministri ekonomija pozdravili su najavu Evropske komisije da će u naredne dve godine obezbediti 150 miliona evra garancija međunarodnim finansijskim organizacijama i bankama koje će  finansirati investicione i projekte malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu.

A da bi mala i srednja preduzeća efikasnije koristila sredstava iz dostupnih evropskih, državnih fondova i novih, alternativnih  izvora,  ukazano je na potrebu boljeg informisanja i razvoja  lokalnih sistema poslovne podrške privrednicima u čemu posebnu ulogu imaju privredne komore - rekao je Čadež.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online