Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.07.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

"Nemamo snage da se pobunimo"

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić nazvala je sramotnim izmene Zakona o Agenciji za korupciju kojima je za oko 5.000 funkcionera omogućeno da paralelno rade na više državnih poslova i istakla da je to jasan dokaz da Srbija nije pravna država.

- Šta reći na takav skandal, kada je grupa ljudi zarad održavanja na vlasti i opstanka Vlade po svaku cenu, spremna i da prekrši Ustav. To je još jedan dokaz da državni poslenici sebi ne uskraćuju ništa, a građanima sve, njima je ova zemlja majka, a radnicima maćeha - kaže Savićeva za "Vesti".

Ranka Savić


 

Zašto sindikati i radnici nisu reagovali na ovakav potez vlasti?
- Iz naših kontakata sa ljudima vidimo da su deprimirani i oguglali. Kažu da posle sankcija, bombardovanja i otkaza, više nemaju snage ni za šta. Mi smo ubijen narod i sve radimo mimo sveta. Kako shvatiti da u ovom trenutku, dok svi turisti beže iz Grčke u kojoj je talas štrajkova, 7.000 naših građana čeka sa kanisterima benzina da pređe granicu i ode tamo.


Ljajić jači od zakona


Da li vam je Ministarstvo rada posle sudske odluke da ste reprezentativni sindikat, kao nadležno potvrdilo taj status?
- Ne, iako imamo izvršnu presudu u našu korist, bez prava žalbe. Rešenje o reprezentativnosti mora da nam bude izdato posle mesec dana, oni to nisu učinili ni posle 80. Pitam se samo kako će da se izbori pojedinac s državom kada ne može do pravde da dođe 200.000 članova ASNS. Mi ne odustajemo i obavestili sve relevantne sindikalne asocijacije u svetu, a Međunarodna organizacija rada je već reagovala dopisom resornom ministru Rasimu Ljajiću.

Kako su Grci jedinstveni u zahtevima, a u Srbiji su razjedinjeni ne samo radnici, već i sindikati ?
- Naše sindikalne organizacije nikako da postignu dogovor. Ali, najveći i među sindikatima ima razlike, jer je Savez samostalnih sindikata koji ima najviše članova i materijalnih sredstava, potkupljen i u sprezi sa vlašću, dok ostali nemaju para.

Naš sindikat je i u nemilosti, jer nećemo da ćutimo, pa nas zato nisu pozvali ni u Socio-ekonomski savet vlade koji odlučuje o radničkim pitanjima.

Zašto su slabe reakcije sindikata na odluku Vlade da zaposlenima javnom sektoru s platama do 500 evra, pomogne isplatom od 50.
- Samo je ASNS reagovao, pismima predsedniku i Vladi, jer je neshvatljivo da državna uprava s velikim platama dobija pomoć dok radnici u JUMK-u primaju 60 evra, a IMT-a 200.

Pri tom su selektivno delili novac zaobilazeći gradske komunalne službe u Srbiji. Nama je jasno da država podmićuje javni sektor koji je mnogo bolje organizovan od uništene radničke klase i da je cilj vlasti da izbegne njihovu organizovanu pobunu. Ali, to je ta porazna slika i politika Srbije danas.

Mogu li sindikati da nađu zajednički imenitelj u borbi za prava radnika?
-Ovih dana su se sve centrale su se složile da 1. septembra krenemo u opštenarodni bunt zbog katastrofalnog predloga penzijsko invalidskog osiguranja. Skupićemo milion potpisa za njegovo povlačenje iz skupštinske procedure i održati veliki protest ispred Vlade.

Ako to ne pomogne, idemo u generalni štrajk, a tada ćemo tražiti i odgovore za loše vođenje ekonomske i spoljne politike. Zahtevaćemo i da nam se kaže zašto umesto racionalizacije administracije, država svakodnevno zapošljava nove službenike, a radnike ostavlja na ulici.
 

Tadić na ispitu demokratije

 

Da li vas iznenađuje što je amandman kojim su funkcioneri zadržali više fotelja, potekao od bivšeg ministra pravde Vladana Batića?


- Šokirana sam što je takav predlog gurao sada poslanik, a nekada prvi demokratski ministar pravde Vladan Batić. Ne mogu da verujem ni da je prihvatio da bude pion u toj priči onih koji vode državu i da ukalja sebe i svoju profesiju. Sada na velikom ispitu demokratije šef države Boris Tadić na kome je potpisivanje sramotnog zakona. Videćemo da li je veliki demokrata kako se predstavlja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online