Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.12.2010.
00:46
Srna A

Vikiliks: Tuđman presreo oružje za BiH

U jednoj od diplomatskih depeša objavljenoj na sajtu "Vikiliks" tvrdi se da je vlada Irana uz pomoć humanitarne organizacije Crveni polumesec krijumčarila oružje namenjeno Hezbolahu i području Balkana, piše banjalučki "Glas Srpske".

List navodi da u javnosti nisu objavljeni detalji te depeše, ali da je veb stranica "intelwire.com" došla do diplomatske prepiske još neobjavljene na sajtu "Vikiliksa", u kojoj je do detalja opisano kako je 4. septembra 1992. godine u Hrvatskoj presretnuta pošiljka oružja iz Irana, namenjena BiH.

Savetovao ga američki konzul: Franjo Tuđman

Prema onome što je izneseno u toj diplomatskoj depeši, hrvatske vlasti pretražile su avion iz Irana, kome je krajnja destinacija trebalo da bude BiH.

Tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman zatražio je savet od američkog konzula u Hrvatskoj šta da radi i savetovano mu je da posadi naloži da se avionom zaputi nazad prema Iranu, uz garancije da pronađeno naoružanje neće biti zadržano u Hrvatskoj ili poslato u BiH.

"Avion je, prema Tuđmanovim rečima, bio ''do vrha pun oružja'', a među naoružanjem bila su brojna burad za koju se verovalo da sadrži hemijsko ili biološko oružje.

Bilo je i nešto medicinske opreme i odeće", piše u depeši.

Dodaje se da je popisano šta je sve pronađeno u avionu - četiri hiljade automatskih pušaka, milion i 200 hiljada komada metaka kalibra 7,62 milimetra, i tri vojna dvogleda, a sva vojna oprema nosila je oznaku - Crvenog polumeseca.

"Tuđman je naglasio da se zbog novonastale situacije nalazi priteran u ćošak, jer postoji opasnost da Hrvatska zbog tog incidenta naruši dobre odnose sa muslimanskom vladom u Sarajevu i ostalim islamskim zemljama. Zato je vraćanje aviona i pošiljke nazad u Iran, prema mišljenju američkog konzula bilo najbezbolnije rešenje", piše u depeši i dodaje da je Zagreb o celom slučaju obavestio UN.

U depeši se navodi da to nije bila prva pošiljka vojne pomoći iz Irana namenjena muslimanima u BiH.

"Vlasti u Sarajevu (na insistiranje Alije Izetbegovića) i Teheranu zatražile su još ranije od Tuđmana dozvolu da se oružje iz Irana za BiH isporučuje preko Zagreba. Prilikom poslednjih pregovora Tuđman je to odbio, pa je otkrivena pošiljka nosila oznaku humanitarne pomoći Crvenog polumeseca", navedeno je u depeši.

Dodaje se da je bilo mnogo teže sakriti između 20 i 40 mudžahedina koji su se nalazili u tom avionu.

"U pitanju su bili državljani Irana, koji su za vreme rata u BiH bili instruktori u Armiji RBiH, a mnogi od njih delovali su i kao obaveštajci. Iran je takođe učestvovao u dovođenju stranih mudžahedina na ratišta u BiH", navodi se u depeši i dodaje da su u vreme rata od 1992. do 1995. godine BiH posećivali i američki veterani, koji su obučavali mudžahedine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.12.2010. 08:36
Ma oruzje se svercalo sa svih strana 200 na sat , znam kolko su tu Slovenacki prijevoznici sa kamionima dole vozili oruzje koje je stizalo sa Madzarske i ne zna sve odakle navodno se tad moglo dobro zaradit . A i znam kad su u Mariboru , na aerodromu u kontejnerima sa crveni krstom za Bosnu nasli 120 tona oruzja i to je bila velika afera samo sam zaboravio sta je posle s tim bilo mislim da je Slo zadrzala il
Ponedeljak 06.12.2010. 16:40
@don kihot. ma zaboravio sam ja. nego nemoj drugi put zbog sebe da pricas polovicno. pogresno ce te protumaciti. samo ti jos nevolje trebaju. cisto prijateljski. pricam u vezi aerodroma. pozdrav
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online