Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.12.2010.
14:42 >> 17:19h
Vestionline A

Sanader pobegao iz Hrvatske

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader jutros je napustio svoj stan u Zagrebu i tokom prepodneva uspeo da pređe iz Hrvatske u Sloveniju nakon što je u Hrvatski sabor stigao zahtev za ukidanje njegovog poslaničkog imuniteta, javljaju hrvatski mediji.

Sanader onomad kada se prvi put vratio u Hrvatsku
 

Sanader je jutros viđen kako napušta svoj stan u Kozarčevoj u Zagrebu, a nedugo zatim se saznalo da DORH traži ukidanje njegovog poslaničkog imuniteta.

I dok se očekivala odluka Sabora o tom zahtevu, potvrđeno je da je Sanader uspeo da napusti zemlju, i to u 'bubi' svoje kćerke Brune, javlja Dnevnik.hr.

Sanader se javio sms-om

 

Sanader se danas javio SMS-om novinarima, i odgovorio na pitanje: "Da li ste u bekstvu i da li ćete se odazvati USKOK-u?", prenosi Jutarnji.hr . "Na putu sam, prethodno planiranom. I naravno da ću se odazvati", napisao je on u SMS-u.

Slovenački mediji javljaju da je Sanader na ljubljanskom aerodromu Brnik, i da će najverovatnije odleteti u London.

Sanader je viša puta u javnosti odbacio povezanost s aferama i optužio premijerku Jadranku Kosor za politički progon i medijsku hajku. Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se traži krivično gonjenje za bivšeg premijera.

Portparol hrvatske policije Krunoslav Borovec novinarima je potvrdio da je  Sanader jutros prešao hrvatsko-slovenačku granicu.

"Potvrđujemo da je Ivo Sanader izašao iz Republike Hrvatske danas u 11.10 sati preko MCGP Bregana. U trenutku prelaska državne granice policija nije imala nikakav pravni osnov da navedenoj osobi zabrani izlazak iz zemlje", navodi se u saopštenju koje je potpisao Borovec.

"Večernji list" saznaje da je Sanader granicu prešao u "folksvagen bubi" koja je vlasništvo njegove mlađe kćeri Brune.

Potpredsednik saborske Mandatno-imunitetne komisije Arsen Bauk potvrdio je za Hinu da je MIP od DORH-a dobio zahtev za ukidanje imuniteta bivšem premijeru, a sada nezavisnom poslaniku Ivi Sanaderu.
 
Bauk je najavio da će SDP podržati zahtev da se Sanaderu ukine poslanički imunitet, a kako će glasati vladajuća većina, još nije poznato.

Inače, nezvanično se saznaje da DORH u svom zahtevu za Sanadera traži ukidanje imuniteta i njegovo pritvaranje zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja u slučaju Fimi-media.

Podsećamo, u četvrtak je kabinet predsednika Sabora primio zahtev da se Sanaderu ukine imunitet.

Sadržaj zahteva Državnog tužilaštva još uvek je nepoznat, a portparol predsednika Sabora Martina Buntić Jurčić nije htela da ga komentariše potvrdivši samo da je stigao u Sabor u jutarnjim satima.

"Oko 10 sati je stigao zahtev DORH-a predsedniku Sabora s klasifikacijskom oznakom ograničeno, dakle reč je o državnoj tajni. Ne mogu zato ništa da kažem o sadržaju zahteva, niti osobi o kojoj se radi", rekla je ona i potvrdila da će sednica Mandatno-imunitetske komisije iz istog razloga biti zatvorena za javnost.


"Sve dok DORH drži takvu oznaku, niko se o tom slučaju ne može oglašavati", rekla je Buntić-Jurčić, ali nije htela da potvrdi da li je reč o krivičnom delu "zloupotrebe položaja i ovlašćenja".

Josipović: Ostavka ministra policije


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da ministar policije Tomislav Karamarko treba da podnese ostavku ukoliko se pokaže da je policija odgovorna za odlazak iz države bivšeg premijera Sanadera na dan kada je tužilaštvo zatražilo da mu se skine imunitete zbog krivičnog postupka.

"Nakon što je mesecima Sanader bio na naslovnim stranama kao mogući osumnjičeni, to što je sada kada je optužen otišao je veliki poraz sistema", rekao je Josipović za Novu TV.

On je istakao da se mora pokrenuti pitanje odgovornosti, navodeći da ovaj slučaj ne može da završi na novinskom tekstu kako je otišao.

Upitan da li to znači da će tražiti smenjivanje Karamarka, Josipović je odgovorio da hoće ako se utvrdi da je učinio propust, ali ne samo njega. "Ako bude potrebno, trebalo bi ići i na ostale, ne samo na njega", dodao je on.

Ministar policije Tomislav Karamarko izjavio je novinarima da se ne oseća odgovornim. "Ne osećam se krivim niti odgovornim za bekstvo Ive Sanadera jer je bivši premijer u trenutku prolaska granice bio slobodan hrvatski građanin bez poternice na svoje ime ili naloga za hapšenje", rekao je Karamarko.

Četvrtak 09.12.2010. 18:50
Meni licno je ovo sve prilicno providno namjesteno... Prvo on napusti Hrvatsku, pa mu se potom ukine poslanicki imunitet! Ko li mu je dojavio da ce mu ga bas danas ukinuti?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online