Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 10.12.2010.
05:28
Vestionline A

Ajmo novi kompleksi - "Gorski vijenac" na "crnogorskom“

Njegošev "Gorski vijenac" uskoro će biti objavljen na crnogorskom jeziku, ustanovljenim novim Ustavom Crne Gore. Priređivač novog izdanja tog slavnog dela je novinar, publicista i analitičar Božidar Miličić, po struci profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti.

Srbin doživeo da ga koriguju današnji Crnogorci, pa se prevrće u grobu: Petar Petrović Njegoš
 

Propratni tekst uz "korigovani" Njegošev ep napisao je akademik Novak Kilibarda. Miličić je istakao da je u "Gorski vijenac" uneo ortografska pravila crnogorskog jezika.


Pošto u uvodu "Gorskog vijenca", u Posveti prahu oca Srbije, na jednom mestu stoji ekavska reč "ovde" ("...ovde mu je pogotovu materijal k slavnom delu..."), Miličić je, umesto toga, stavio "ovđe", jer je - kaže - Njegoš tako govorio.


 

Stotinak intervencija

Miličić je intervenisao na stotinak mesta u Njegoševom delu, tako što je, u određene reči uneo dva nova slova crnogorskog jezika, koja se pišu kao akcentovana "s" i
"z". S druge strane, neki srpski đaci 90-ih godina prošlog veka su morali da znaju 150 stihova ovog srpkog dela da bi prošli razred u srednjoj školi...

Izmena je napravljena i u stihu u kojem se pominju "Turci izjelice", a umesto fonema "z" i "j" je novo crnogorsko slovo koje se piše kao "z", sa apostrofom gore.

I Kilibarda u propratnom tekstu objašnjava da je Njegoš svoje rukopise davao saradnicima koji su ih prepisivali, a među njima i Miloradu Medakoviću. U tom prepisivanju, kako je Kilibarda objasnio, došlo je do zamene "ovđe" sa "ovde" jer je, kaže, Njegošev rukopis bio vrlo nečitak.


U samom prepisvanju, prema Kilibardinom objašnjenju, došlo je do nedoslednosti i neujednačenosti u "Gorskom vijencu". A kako Crnogorci nikako ne mogu bez Beograda, Miličić je za korigovanje "Gorskog vijenca" koristio izdanje beogradske "Prosvete" i cetinjskog "Oboda", s polovine 20. veka. Na njihovu sreću, predgovor su napisali lingvisti Radosav Bošković i Vido Latković, obojica iz Crne Gore.

POVEZANE VESTI

Petak 10.12.2010. 07:12
Сада се владика Раде преврће у гробу. Покушава да прочита оно што је написао, али никако не може, а не разуме ни ни свој народ. Којим то језиком њгови ђетићи говоре.
Petak 10.12.2010. 15:44
u pogledu crne gore i crnogoraca srbi se stalno nesto iscudjavaju i pitaju , dal se se njegos prevrce u grobu? pa prevrcu se u grobu car dusan,sveti sava,kartadjordje,zivojin misic,moj deda,vas deda..... kad vide sta napravismo od srbije i da nam rodjaci tih crnogoraca od tamo upravljaju kod nas. brinimo o tome dal se nasi preci prevrcu u grobu ,brinimo o srbiji!
Petak 10.12.2010. 09:09
Zasto ne stampaju Gorski vijenac na siptarskom i turskom pa neka i oni onda slobodno svojataju Njegosa i neka ga slobodno tumace.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online