Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 29.12.2010.
12:44
Srna A

Crveni krst umešan u trgovinu organima?!

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović rekao je da postoje vrlo ozbiljne indicije da su pobijenim Romima u Brodu u maju 1992. godine vađeni organi i prodavani.

Istraga tapka u mestu: Janko Velimirović

"Imamo izjave svedoka da su u to vreme na stadionu u Slavonskom Brodu učestalo sletali i poletali helikopteri sa oznakama Crvenog krsta. Da se nešto pokušava sakriti kada je reč o ovom slučaju govori i to da istraga o ovom zločinu tapka u mestu, iako je jedan od učesnika u strijeljanju Roma Nijaz Čaušević javno priznao svoje zlodelo", rekao je Velimirović za "Politiku".

Sekretar Dečije ambasade Međaši kod Bijeljine Duško Tomić rekao je da je vrlo indikativno da u masovnoj grobnici u kojoj je 2004. godine u Sijekovcu nađeno 59 skeleta pobijenih Roma, od kojih 23 dečija, nijedan nije imao odeću na sebi.

"Prisustvovao sam mnogim ekshumacijama. Ovo je jedini slučaj da su sve žrtve sahranjene gole, odnosno da je odeća nađena pored njih. Ove činjenice navode na osnovanu pretpostavku da su pobijenima vađeni organi", kaže Tomić.

On je istakao da je od oficira bezbednosti Vojske Republike Srpske Blagoja Josipovića dobio podatak da je jedan nemački lekar u ratu dolazio na Majevicu i da je sa sobom nosio ručni zamrzivač.

"I ovo ukazuje na mogućnost da su i na drugim mestima ubijenima vađeni organi, a zatim presađivani", smatra Tomić.

"Dodatnu težinu pretpostavci da su Romima vađeni organi a zatim prodavani daje i činjenica da je na ovom području ratovala i zloglasna ''Handžar divizija'' pod komandom Ekrema Mandala", piše "Politika".

U pokušaju da odu u zapadnoevropske zemlje, u maju 1992. godine 215 Roma iz Srebrenice, Žepe i Skelana bezbedno je prešlo preko teritorije Republike Srpske, a zatim kada su ušli na područje Broda koji su kontrolisale hrvatsko-bošnjačke jedinice svi su pobijeni.

Pre pet godina otkopana je masovna grobnica u Skelanima u kojoj je pronađerno 59 skeleta, od kojih 23 dečija.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.12.2010. 12:55
Crveni krst verovatno nije znao ciji su organi. Ali, cudi me da srpsko pravosudje (u rasulu) nije do sada nista naslo da tereti zlocince. Isto tako je sumnjivo da nasi politicari, pocev od Predsednika Tadica, nista ne cine da se sve ovo razjasni. Da je situacija obrnuta sada bi Kandicka, Biserko, Cedica i svi ostali zapenili trazeci da se krivci kazne. Gde su sada?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online